Skip to main content

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Γάλλοι Σοσιαλιστές

Μετά τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ οι Γάλλοι Σοσιαλιστές περνούν κρίση ταυτότητας. Κρίσιμη η σημερινή εκλογή του υποψηφίου του κόμματος για τη Προεδρία

Ο υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν επιδιώκει την απόλυτη ρήξη με την πενιχρή κατά τον ίδιο πολιτική παρακαταθήκη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο 49χρονος έχει μάλιστα καλές πιθανότητες να λάβει το χρίσμα του κόμματός του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, κατά τον σημερινό επαναληπτικό γύρο. Ενδεχόμενη νίκη του όμως μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τους Σοσιαλιστές, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ανεξάρτητο φέρελπι υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Το Parti Socialiste (PS) βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τεράστιο δίλημμα που ενδέχεται να έχει ολέθριες συνέπειες για το κόμμα, αφού στον σημερινό επαναληπτικό γύρο μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και του Μπενουά Αμόν οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις.

Δυο υποψήφιοι, δυο κόσμοι

Ο Βαλς υπεραμύνεται με σθένος της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ετών και ποντάρει στην οικονομική συνέπεια και συνέχεια. Το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία, ανέφερε ο ίδιος στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης. Ο Αμόν, ο οποίος κέρδισε απροσδόκητα τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, έχει καλλιεργήσει το προφίλ του αριστερού σοσιαλιστή: τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός καθολικού βασικού εισοδήματος, της κατάργησης των διαφιλονικούμενων μεταρρυθμίσεων του Φρανσουά Ολάντ στην αγορά εργασίας καθώς και εκτεταμένων παρεμβάσεων στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Βαλς από την πλευρά του, ο οποίος προέρχεται από την δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, αντιτείνει το υψηλό κόστος των προτάσεων του αντιπάλου του.

«Εάν κερδίσει ο Αμόν αυτό θα σημάνει το τέλος ενός κόμματος που θέλει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες», σχολιάζει ο Χένρικ Ουτερβέντε από το Γερμανογαλλικό Ινστιτούτο στο Λούντβιγκσμπουργκ. «Το λογικό επακόλουθο θα ήταν η διάσπαση του κόμματος σε αριστερούς Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες. Όποιος θέλει το καλό της Αριστεράς στη Γαλλία θα πρέπει να ελπίζει στη διάλυση του κόμματος, τουλάχιστον υπό τη σημερινή του μορφή».

Ενόψει σκληρής δοκιμασίας

Στην παρούσα φάση ο κατακερματισμός του αριστερού στρατοπέδου βοηθά μόνον τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν και την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των προεδρικών, οι δυο σημερινοί διεκδικητές του χρίσματος των Σοσιαλιστών καταλαμβάνουν μόλις την πέμπτη θέση, συγκεντρώνοντας μονοψήφια ποσοστά. Ο εξ αριστερών κίνδυνος ακούει στο όνομα Μελανσόν, ενώ στον μεσαίο χώρο τα πάνω-κάτω φέρνει ο Μακρόν, υπ. Οικονομίας υπό τον Ολάντ, που τον περασμένο χρόνο προχώρησε στη δημιουργία δικού του πολιτικού φορέα. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος φαίνεται να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας που επιζητά την ανανέωση και τη ρήξη με τις αναχρονιστικές πολιτικές δομές, ένα αίτημα στο οποίο ανταποκρίνονταν μέχρι πρότινος μόνον η Λεπέν.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών κάνουν ήδη τις σκέψεις τους για την επόμενη μέρα: πώς θα πρέπει δηλαδή να αντιδράσουν σε περίπτωση που τις επόμενες εβδομάδες επέλθει δημοσκοπικός κόλαφος για τους Σοσιαλιστές. «Εάν υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι στην Αριστερά, τότε δεν υπάρχουν πιθανότητες», εκτίμησε η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, εκδηλώνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει σε αυτή την περίπτωση τον Μακρόν. Την ίδια ώρα ο Μελανσόν επιχειρεί εδώ και εβδομάδες να αποσπάσει τη στήριξη της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών. Από αύριο αρχίζει λοιπόν η μεγάλη, σκληρή δοκιμασία για το PS.

Ζεμπάστιαν Κούνιγκαϊτ (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle