Skip to main content

Σε λάθος κατεύθυνση το φορολογικό νομοσχέδιο, λέει η ΝΔ

Για μεγάλη καθυστέρηση στο φορολογικό νομοσχέδιο και φορεπιδρομή κάνει λόγο η Ν.Δ., δια του αν. τομεάρχη της, Θ. Καράογλου. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα φορολογικά μέτρα θα επιτείνουν την κρίση στον
 Για μεγάλη καθυστέρηση στο φορολογικό νομοσχέδιο και φορεπιδρομή κάνει λόγο η Ν.Δ., δια του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Σε σχέση με τα βασικά σημεία του αναμενόμενου φορολογικού νομοσχεδίου, θέλουμε να επισημάνουμε:

Πρώτον: Την πολύ μεγάλη καθυστέρησή του, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες διαστάσεις, με δεδομένο ότι ορισμένες διατάξεις του θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1/1/2010, και δεύτερον: Ότι κινείται σε μία λάθος κατεύθυνση φοροεπιδρομής, σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η Ν.Δ. μιλά για γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες διαδικασίες, και κατάργηση του αφορολόγητου λόγω της διασύνδεσης με τις αποδείξεις, ενώ υποστηρίζει ότι θα πληγεί η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία με την επιβολή του ΦΜΑΠ ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Οι γραφειοκρατικές, οι ανεφάρμοστες, σε κάποιες περιπτώσεις, διαδικασίες του (π.χ. σύστημα συλλογής αποδείξεων, περιουσιολόγιο, διασταύρωση στοιχείων κλπ) δημιουργούν την πεποίθηση ενός αναποτελεσματικού νομοσχεδίου.

Σε λάθος κατεύθυνση είναι και η φορολόγηση, για μια ακόμα φορά, όχι μόνο της μεγάλης, αλλά -με την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- και της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Θα επιτείνει, έτσι, ακόμη περισσότερο, την κρίση σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τον κατασκευαστικό κλάδο».