Skip to main content

Σε λειτουργία το διασυνοριακό «Κέντρο Επαφής» στον Προμαχώνα

Μία πρωτοπόρα υπηρεσία των αστυνομικών δυνάμεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, το «Κέντρο Επαφής», τίθεται σε λειτουργία από σήμερα, Πέμπτη, στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Κούλατα αντίστοιχα.
Μία πρωτοπόρα υπηρεσία των αστυνομικών δυνάμεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, το «Κέντρο Επαφής», τίθεται σε λειτουργία από σήμερα, Πέμπτη, στους μεθοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Κούλατα αντίστοιχα.

Κύριος στόχος της υπηρεσίας είναι η πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας της «εύκολης» διέλευσης από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με απλή επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Το «Κέντρο Επαφής» στεγάζεται στον Προμαχώνα. Η λειτουργία του προβλέπει τη συνεργασία επί 24ώρου βάσεως ανάμεσα σε αστυνομικούς και τελωνειακούς των δύο χωρών, αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, η εμπορία βρεφών, η παραχάραξη και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και ο έλεγχος της κυκλοφορίας οχημάτων που έχουν κλαπεί.

Οι αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον έλεγχο των κρατικών συνόρων και του συνοριακού καθεστώτος, για την ανακάλυψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των εγκλημάτων και των παραβάσεων που διαπράττονται και στις δύο πλευρές.

Η συμφωνία που υπεγράφη για τη διενέργεια κοινών συνοριακών ελέγχων, προβλέπει τη διαδικασία πραγματοποίησης συνοριακών ελέγχων στην οδική αλλά και τη σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Οι οδικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στον Προμαχώνα Σερρών, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ταχύτητα ελέγχου, καθώς οι πολίτες θα ελέγχονται μία μόνο φορά κατά την είσοδο και την έξοδο (one stop border control).

Ως προς τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών, ο έλεγχος θα πραγματοποιείται επί βουλγαρικού εδάφους, στα Κούλατα.