Skip to main content

Σε μεγάλο διεθνές γραφείο η μελέτη ανάπλασης του λιμανιού Θεσσαλονίκης

Το πολυβραβευμένο ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV αναλαμβάνει τη μελέτη για την ανάπλαση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Την ανάπλαση του λιμανιού Θεσσαλονίκης προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε ένα πολυμορφικό κόμβο με μοντέρνο αστικό χαρακτήρα αναλαμβάνει το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV, που έχει ως βάση του το Ρότερνταμ.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο έχει διακριθεί με δεκάδες βραβεία και έχει πραγματοποιήσει μεγάλα έργα σε πολλά σημεία του κόσμου, θα πραγματοποιήσει τη μελέτη δίνοντας - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του- βάση στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ λιμανιού και πόλης αλλά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει το λιμάνι στην ταυτότητα της περιοχής τα επόμενα χρόνια. Η ομάδα του γραφείου εξετάζει τις δυνατότητες του χώρου ώστε αυτός να προσφέρεται για αναψυχή, απόλαυση της φύσης αλλά και δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Οι αρχιτέκτονες επιθυμούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Winy Maas, ενός εκ των ιδρυτών του γραφείου, το λιμάνι να αποτελέσει καταλύτη για την αναμόρφωση όλου του χαρακτήρα της πόλης και κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το μουσείο του Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Το εντυπωσιακό μουσείο, πλέον γνωστό και ως «Φαινόμενο Μπιλμπάο», προσέλκυσε εκατομμύρια τουρίστες καθώς και όλη την καλλιτεχνική ελίτ με αποτέλεσμα να προσφέρει αρχικά οικονομική και έπειτα κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη σε μια πόλη που πάλευε να κάνει το επόμενο βήμα.

Αντιλαμβανόμενη ότι, όπως τότε το Μπιλμπάο, έτσι και η Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να περάσει επιτυχημένα στην επόμενη εποχή, η ομάδα του MVRDV οραματίζεται να εφαρμόσει την ίδια λογική δημιουργώντας ένα «Φαινόμενο Θεσσαλονίκης», με το λιμάνι να παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό.

Για τον σκοπό αυτό, η MVRDV έχει συγκεντρώσει μια διεθνή ομάδα ειδικών προκειμένου να είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση ενός τέτοιους μεγάλου πρότζεκτ. Χαρακτηριστικά, το γραφείο συνεργάζεται με το γραφείο Deda & Architects και τον Ανδρέα Σαββίδη ως αρχιτέκτονα σύμβουλο, ενώ στην ομάδα συμμετέχουν το Rebel Group με βάση το Ρότερνταμ, το Drees & Sommer με βάση τη Στουτγκάρδη, η εταιρεία WSP με βάση το Λονδίνο, η αθηναϊκή Enveco και η Θεσσαλονικιά Μαρία Σιτζόγλου ως σύμβουλος.