Skip to main content

Σε μείωση των δαπανών κατευθύνεται και η Δανία

Ο Δανός πρωθυπουργός κ. Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε την καθήλωση των δημοσίων δαπανών στο σημερινό επίπεδο και για τον ερχόμενο και μεθεπόμενο κρατικό προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να περισταλεί
Ο Δανός πρωθυπουργός κ. Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε την καθήλωση των δημοσίων δαπανών στο σημερινό επίπεδο και για τον ερχόμενο και μεθεπόμενο κρατικό προϋπολογισμό, σε μία προσπάθεια να περισταλεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα με την περιοριστική οικονομική πολιτική που πρυτανεύει τώρα σε όλη την ΕΕ. Η μείωση αυτή θα συμπεριλάβει και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης, τονίστηκε, μέσα στις ερχόμενες 730 ημέρες. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει, για τα δύο επόμενα έτη και για τις κρατικές υποτροφίες, τα επιδόματα της ανεργίας, τα βοηθήματα στο ενοίκιο και τις συντάξεις.

Η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση του κ. Ράσμουσεν, που «στηρίζεται» στο κοινοβούλιο στην «ψήφο ανοχής» της αντιπολίτευσης, αλλά και στην «ευκαιριακή ψήφο» των Ακροδεξιών του «Κόμματος του δανικού λαού», προσκάλεσε σήμερα τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα σε διαβουλεύσεις, με στόχο όλα αυτά να συμφωνηθούν σε βάση διακομματική πριν από το τέλος της τρέχουσας συνόδου, τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η δανική κυβέρνηση εξήγγειλε εξοικονόμηση στα κρατικά «κονδύλια» ως τα 3,2 δισ.ευρώ, μέχρι το 2013, ούτως ώστε το δημόσιο έλλειμμα το έτος εκείνο να μην υπερβαίνει το 3% του δανικού ΑΕΠ. Η Δανία έχει υιοθετήσει τα «κριτήρια του Μάαστριχτ» (Σύμφωνο σταθερότητας κι ανάπτυξης) καίτοι τυπικά δεν έχει ενταχθεί στην 16μελή ευρωζώνη.

Τα φορολογικά ζητήματα

Όσον αφορά τις φορο-απαλλαγές στα υψηλά εισοδήματα και τις φορο-ελαφρύνσεις για τα χαμηλά, ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα χωρίς πολλές λεπτομέρειες ότι, «δεν πρόκειται πλέον να ισχύσει ό,τι προβλεπόταν να καθιερωθεί σχετικώς από της πρωτοχρονιάς κι ύστερα κι ακόμα ότι «το θέμα αυτό θα αναθεωρηθεί σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία».

Προκειμένου να δοθεί παράδειγμα, «η κυβέρνηση μειώνει τις απολαβές των μελών της σε ποσοστό 5% για τρία χρόνια», ανακοινώθηκε επίσημα.

«Αν και δεν είμεθα στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, η μέριμνά μας πρέπει να είναι από την παρούσα κρίση να μην εξέλθουμε υπερχρεωμένοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Ράσμουσεν.

-Η ηγέτης της κέντρο-αριστερής αντιπολίτευσης, κυρία Χελ Θόρνινγκ-Σμιτ αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση παρουσίασε πρόγραμμα που θίγει μόνον τους κοινωνικά ασθενέστερους».

-Το «Κόμμα του δανικού λαού» ζήτησε πρωτίστως να περικοπεί η δανική βοήθεια προς κράτη μ αναπτυσσόμενη οικονομία και να εξοικονομηθούν κάποιες 2,7 δισ. κορώνες από τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό.