Skip to main content

Σε μέτρα για κλιμάκωση της πίεσης στον Μαδούρο στοχεύουν οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα Νικολάς Μαδούρο και Χουάν Γκουαϊδό καλούν σε «αντιιμπεριαλιστικές» και «αντικυβερνητικές» διαδηλώσεις αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα φάσμα διπλωματικών και οικονομικών μέτρων το οποίο σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για να κλιμακώσουν την πίεση που ασκούν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, διεμήνυσε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έλιοτ Έιμπραμς χθες Τρίτη.

Ο Έιμπραμς τόνισε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «διπλωματική και οικονομική πίεση» για να επιτύχουν την «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία» της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Επέμεινε ότι μολονότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», δεν σχεδιάζεται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. «Κανένας δεν μιλάει για αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις πλην του καθεστώτος και των Ρώσων στην πραγματικότητα», διαβεβαίωσε ο Έιμπραμς.

Οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τα τελευταία χρόνια τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ιεραρχίας της Βενεζουέλας, κατηγορώντας κάποια ότι ενέχονται σε διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων.

Φέτος το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, την PdVSA, και σε ακόμη περισσότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς της κυβέρνησης του Μαδούρο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παράλληλα ανακάλεσε δεκάδες βίζες. Σύμφωνα με τον Έιμπραμς, οι κινήσεις αυτού του είδους θα συνεχιστούν.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας την 23η Ιανουαρίου κι αναγνωρίστηκε από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, επέστρεψε στο Καράκας αυτή την εβδομάδα και οργανώνει απεργίες και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δηλώνει ότι θα νικήσει μια «παρανοϊκή μειοψηφία» που είναι αποφασισμένη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του σοσιαλιστή προέδρου μια μέρα μετά την επιστροφή του Γκουαϊδό.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο συμπλήρωσης έξι ετών από τον θάνατο του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν σε «αντιιμπεριαλιστικές» διαδηλώσεις το Σάββατο 9 Μαρτίου.