Skip to main content

Σε Μόσχα και Κίεβο θέλει να πάει ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Ποντίφικας είπε ότι υπήρξε επαφή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών

Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να πάει στη Μόσχα και στο Κίεβο για να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Ποντίφικας είπε ότι υπήρξε επαφή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με ένα πιθανό ταξίδι στη Μόσχα.

«Ανταλλάξαμε μηνύματα για αυτό γιατί σκέφτηκα ότι αν ο Ρώσος πρόεδρος μου έδινε ένα μικρό παράθυρο για να υπηρετήσω την υπόθεση της ειρήνης», τότε θα πήγαινε στη Μόσχα για να μιλήσει με τον Πούτιν. «Είναι πιθανό, αφού επιστρέψω από τον Καναδά [στα τέλη Ιουλίου], να καταφέρω να πάω στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Το πρώτο πράγμα είναι να πάω στη Ρωσία για να προσπαθήσω να βοηθήσω με κάποιο τρόπο, αλλά θα ήθελα να πάω και στις δύο πρωτεύουσες».

Δεν διευκρίνισε εάν η Μόσχα ή το Κίεβο είχαν επίσημα συμφωνήσει σε μια επίσκεψη του Πάπα.

Ο Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει κάνει επίσης κάποιες αμφιλεγόμενες παρατηρήσεις και αρνήθηκε να κατονομάσει τον Πούτιν. Μόλις στα μέσα Ιουνίου, είπε σε συνέντευξή του σε ένα ιταλικό ιησουιτικό περιοδικό ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ίσως με κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε είτε δεν αποφεύχθηκε».

Έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι ενδιαφέρεται να πάει στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι στο Κίεβο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην Corriere della Serra τον Μάιο, είπε «Δεν πρόκειται να πάω στο Κίεβο προς το παρόν – πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Reuters, ο Πάπας διέψευσε επίσης φήμες ότι θα παραιτηθεί σύντομα, καθώς και αναφορές ότι έχει καρκίνο.