Skip to main content

Σε μποϊκοτάζ της Amazon την Black Friday καλεί ο Βαρουφάκης (vid)

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει την πλατφόρμα πυλώνα νέας τεχνολογικής φεουδαρχίας που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως ρομπότ.

Σε μποϊκοτάζ της Amazon ανήμερα της Black Friday καλεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αυτή την Black Friday σας ζητάμε να μην αγοράσετε τίποτα από το Amazon.com. Σας ζητάμε να μην επισκεφτείτε καν το Amazon.com εκείνη την ημέρα. Μόνο για μια μέρα! Σας ζητάμε να συμμετάσχετε στην παγκόσμια εκστρατεία μας για να Κάνουμε την Amazon να πληρώσει. Εκείνη την ημέρα, μποϊκοτάροντας την Amazon, ενισχύετε με τη δική σας δύναμη έναν διεθνή συνασπισμό εργαζομένων και ακτιβιστών, από διεθνείς συνδικαλιστικές ενώσεις» αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο μήνυμά του στον λογαριασμό του DiEM25.

Σύμφωνα με τον «Guardian», η Amazon είδε τα κέρδη της να «εκτοξεύονται» στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σε ένα σημείο μάλιστα η εταιρεία φέρεται να πραγματοποίησε πωλήσεις 11.000 δολαρίων το δευτερόλεπτο!

Όπως λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης «η Amazon δεν είναι απλώς μια επιχείρηση. Δεν είναι μόνο μια μονοπωλιακή εταιρεία-κολοσσός. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ χειρότερο. Είναι ο πυλώνας μιας νέας τεχνολογικής φεουδαρχίας. Η Amazon αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της σαν αναλώσιμα ρομπότ: Αναγνωρίζοντας μόνο την ικανότητά τους να διαλέγουν και να πακετάρουν, σε συνθήκες που συντρίβουν την ψυχή τους και λυγίζουν το κορμί τους. Η Amazon ενταφιάζει τα μικρά βιβλιοπωλεία και μαγαζιά που δίνουν ζωή στις γειτονιές μας. Η Amazon δεν είναι ένας απλός πάροχος υπηρεσιών, ούτε τα κέρδη της αντιστοιχούν στην αμοιβή ενός παρόχου υπηρεσιών».

Και συνεχίζει: «Η Amazon είναι μια γιγαντιαία μηχανή τροποποίησης συμπεριφορών. Οι υπηρεσίες δεδομένων της χρησιμοποιούνται στις ψηφιακές λειτουργίες κυβερνήσεων, ενώ τα ανώτερα στελέχη της υπαγορεύουν πολιτικές στους πολιτικούς. Οι αλγόριθμοί της προκαλούν και δελεάζουν τον κόσμο να αγοράσει, να παρακολουθήσει και να διαβάσει. Η Amazon δεν πληρώνει για τη ζημιά που προκαλεί στους εργαζομένους της σε ανθυγιεινές αποθήκες. Για τον αποδεκατισμό των μικρών επιχειρήσεων. Για τις τεράστιες ζημιές που προκαλεί στον πλανήτη, στο περιβάλλον μας. Για τις κρατικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να ανασχεθούν οι βλάβες που επιφέρει στους ανθρώπους, στις τοπικές κοινωνίες, στο περιβάλλον μας».

«Με δυο λόγια, η Amazon συνιστά σαφή και άμεση απειλή για τους εργαζόμενους, τις κοινότητές μας, τη δημόσια υγεία, τον πλανήτη, τις δημοκρατίες μας και, ναι, για την ιδέα του φιλελεύθερου ατόμου, στην οποία ομνύει το κατεστημένο. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να πληρώσει η Amazon; Μα, δεν είμαστε παρά μια σταγόνα στον ωκεανό; Όχι, δεν είμαστε. Μην ξεχνάτε ότι κανένας τύραννος, ολιγάρχης ή επιχειρηματίας δεν έχει τη δύναμη να κυβερνά δισεκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τη συναίνεσή τους. Η αληθινή ισχύς μιας τυραννικής εξουσίας δεν έγκειται στα όπλα, τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή τους σέρβερς δεδομένων του τυράννου. Έγκειται στα μυαλά όσων εξουσιάζει. Έγκειται στη δική μας αδράνεια» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και καταλήγει: «Η ομορφιά και η δύναμη της Ημέρας Δράσης Black Friday οφείλεται στο γεγονός ότι δεν απαιτεί παρά μια ελάχιστη θυσία από εσάς: Απλώς μην επισκεφτείτε το Amazon.com για μια μέρα. Αυτό είναι όλο! Αν αυτός ο μικροσκοπικός ακτιβισμός πραγματοποιηθεί από εκατομμύρια, ή δισεκατομμύρια, θα μεταφραστεί σε ένα τεράστιο πλήγμα για την Amazon. Ακόμα κι αν προκαλέσουμε μια μικρή κάμψη στα έσοδα της Amazon εκείνη τη μέρα, την Black Friday. O Jeff Bezos, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, θα το καταλάβει. Θα πάρει το μήνυμα ότι οι ημέρες ατιμωρησίας της Amazon έχουν παρέλθει. Μαζί, αυτή τη Black Friday μπορούμε να κάνουμε μια τεράστια διαφορά με μια μικρή πράξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τον πλανήτη. Αυτή την Παρασκευή ας κάνουμε την Amazon να πληρώσει. Συμφωνείτε; Carpe DiEM».