Skip to main content

Σε νέα επένδυση 6 εκατ. ευρώ προχωρά η Φάρμα Φωτιάδη

Τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μονάδας αναπαραγωγής και εκτροφής αγριόχοιρων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, προγραμματίζει η Φάρμα Φωτιάδη, που έχει την έδρα της στην περιοχή Εξοχής του νομού Πιερία
Τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μονάδας αναπαραγωγής και εκτροφής αγριόχοιρων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, προγραμματίζει η Φάρμα Φωτιάδη, που έχει την έδρα της στην περιοχή Εξοχής του νομού Πιερίας.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο 17 στρεμμάτων και θα καλύψει έκταση 4.500 τμ, ενώ η χρηματοδότησή της επιδιώκεται από τον αναπτυξιακό νόμο 3299, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φάρμας κ. Νίκος Φωτιάδης. Η διοίκηση της φάρμας έχει εξασφαλίσει τη δημιουργία της νέας μονάδας αναπαραγωγής αγριόχοιρων δίπλα σε έναν βοσκότοπο έκτασης 300 στρεμμάτων. Η Φάρμα, που αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση, στοχεύει στην εξαγωγή πλέον των προϊόντων, που επεξεργάζεται.

Η Φάρμα Φωτιάδη παράγει σήμερα 16 προϊόντα από κρέας αγριόχοιρου, από καπνιστό ζαμπόν μέχρι πατέ, λουκάνικα και καπνιστές πανσέτες. Η Φάρμα, θέλοντας να ακολουθεί πάντα τις τάσεις της αγοράς, παράγει νέα προϊόντα, όπως πρόσφατα παρήγαγε καπνιστό χοιρομέρι. Είναι ένα προϊόν από συμβατικό χοιρινό, πιστοποιημένο από το Agrocert, φυτικής εκτροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε συντηρητικά και με 85% περιεκτικότητα σε κρέας, όταν σε παρόμοια προϊόντα της αγοράς η περιεκτικότητα ανέρχεται σε 30-65%. Με το προϊόν αυτό η εταιρεία διατηρεί τις θέσεις εργασίας και παρουσιάζει μια ποιοτική και ταυτόχρονα οικονομική πρόταση για τους καταναλωτές, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση, υποστηρίζει  ο κ. Φωτιάδης.

Το 1996 η παραδοσιακή εκτροφή, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, οργανώθηκε σε ημιεκτατική εκτροφή. Με σεβασμό στη φύση και τους κανόνες ευζωίας, κατασκευάστηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των αγριόχοιρων, ενώ τα παράγωγα, από τον 4ο μήνα της ζωής τους έως τον 12ο που αξιοποιούνται, ζουν σε ορεινό βοσκότοπο με ιδανικές συνθήκες βλάστησης και υψόμετρου.

Το Πιστοποιητικό Ασφαλείας HACCP 22000, που έχει στην κατοχή της η Φάρμα Φωτιάδη, αποτελεί εγγύηση και διασφαλίζει την ποιότητα και τους κανόνες υγιεινής των τροφίμων, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην διαδικασία παραγωγής κρέατος. Σήμερα, η Φάρμα Φωτιάδη είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία στο είδος της με καθετοποιημένη μορφή και με έλεγχο σε όλα τα στάδια, εκτροφής, αξιοποίησης, επεξεργασίας και τυποποίησης.

Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα διαχείρισης, κάνει πράξη το σύγχρονο μοντέλο κτηνοτροφίας «Από τη Φάρμα στο Τραπέζι». Το 2008, το Α.Π.Θ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εναλλακτικής διατροφής και θεραπείας, όπου καθημερινά στη διατροφή τους χορηγούνται βότανα και αρωματικά φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα των ζώων. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι να καταργηθούν σταδιακά τα συμβατικά φάρμακα και να προσθέσουν στο κρέας υψηλή βιολογική αξία, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.