Skip to main content

Σε νέα εποχή η ελληνική στέβια με επενδύσεις 8,5 εκατ. ευρώ

Υλοποιείται από τις αρχές του νέου έτους η νέα φάση ανάπτυξης του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Στέβια Ελλάς» - Στόχος η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας

Επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ ξεκινάει να υλοποιεί από το νέο έτος και με ορίζοντα πενταετίας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Στέβια Ελλάς», που με έδρα τη Λαμία κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και «γλυκαίνει» όλο και περισσότερες αγορές του εξωτερικού, αποτελώντας έναν εκ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων στέβιας στην Ευρώπη.

Όπως είπε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas Cooperative, Χρήστος Σταμάτης, στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, από τις αρχές του νέου έτους παίρνει μπρος η πρώτη φάση του πλάνου, η οποία αφορά μία επένδυση της τάξης του ενός εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης, αποξήρανσης και τεμαχισμού φύλλων στέβιας. Μέχρι το τέλος του έτους θα καθοριστεί πότε και πώς θα εφαρμοστούν οι επόμενες φάσεις του επενδυτικού σχεδίου του Συνεταιρισμού, με τελικό σκοπό τη δημιουργία μονάδας μεταποίησης φύλλων στέβιας.

Σήμερα, οι περίπου 100 τόνοι στέβιας που παράγονται ετησίως στα 500 και πλέον στρέμματα που καλλιεργούν οι περίπου 55 παραγωγοί-μέλη της «Στέβια Ελλάς» στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας κατευθύνονται για εκχύλιση στο εργοστάσιο της εταιρείας Stevia Natura, στη Γαλλία. Άλλωστε, για τη δημιουργία της μεταποιητικής μονάδας θα χρησιμοποιηθεί γαλλική τεχνογνωσία, όπως εξήγησε ο κ. Σταμάτης.

Μετά τη μεταποίηση στη Γαλλία, τα προϊόντα στέβιας (κρυσταλλική για κατανάλωση, καθαρή για βιομηχανική χρήση και φύλλα σταγιού) είτε κατευθύνονται σε συνεργαζόμενες βιομηχανίες για χρήση ως γλυκαντική ουσία στα προϊόντα που αυτές παράγουν είτε πωλούνται στο εμπόριο υπό την ετικέτα «La Mia Stevia». Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες (όπως η Green Cola, η Vivartia και ο Όλυμπος), ενώ τα προϊόντα του βρίσκονται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, η Stevia Hellas Cooperative αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή στέβιας στη βιομηχανία της Ελλάδας, ενώ κατέχει σημαντικό μερίδιο και στο λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, τα προϊόντα του Συνεταιρισμού πωλούνται σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο (φύλλα για βιομηχανική χρήση και τελικό προϊόν λιανικής), αλλά και η Γερμανία (κυρίως φύλλα στέβιας). Στόχος της εταιρείας είναι η εδραίωση της θέσης της στις παραπάνω αγορές και η επέκταση της παρουσίας της σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ολλανδία, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για να επεκταθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από τη δημιουργία του εργοστασίου εκχύλισης στη Λαμία, που θα οδηγήσει σε μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή προϊόντων ελληνικής στέβιας, στόχος του Συνεταιρισμού «Στέβια Ελλάς» είναι η αύξηση της παραγωγής με τριπλασιασμό της καλλιεργήσιμης έκτασης την επόμενη διετία, και για αυτό βρίσκεται σε συνεχής επαφές τόσο με παραγωγούς της περιοχής όσο και με αγρότες άλλων περιοχών, που έχουν το know how στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Από τον καπνό στη στέβια

Όπως είπε στην ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας ο κ. Σταμάτης, στην περιοχή της Λαμίας καλλιεργούνταν παραδοσιακά ο καπνός, η παραγωγή του οποίου ωστόσο σταμάτησε το 2005. Στο πλαίσιο αναζήτησης μίας νέας καλλιέργειας η λύση βρέθηκε στην «αδερφή» του καπνού, τη στέβια, η οποία απαιτεί την ίδια τεχνογνωσία με την καλλιέργεια καπνού και οι παραγωγοί μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια μηχανήματα, με αποτέλεσμα η μετάβαση να είναι σχετικά εύκολη και μη δαπανηρή. Ο Συνεταιρισμός «Ελλάς Στέβια» ιδρύθηκε το 2012 με συνέργεια παραγωγών, επιχειρηματιών και γεωπόνων, θέτοντας ως στόχο τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: σεβασμό στο περιβάλλον, στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομική ευμάρεια των μελών του συνεταιρισμού.

Σήμερα η «Ελλάς Στέβια» παράγει βιολογικά προϊόντα στο 70% της συνολικής παραγωγής, και από το 2015 και έπειτα διπλασιάζει κάθε έτος τον τζίρο της, ο οποίος το 2018 εκτιμάται στις 475.000 ευρώ, ενώ η δημιουργίας της μονάδας αποθήκευσης και μεταφοράς που λειτουργεί στον Συνεταιρισμό έγινε με ίδια κεφάλαια 700.000 ευρώ, χωρίς επιδοτήσεις και δανεισμό.