Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε νέα θέση ο ανδριάντας του Ίωνος Δραγούμη

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να τοποθετήσει τον ανδριάντα του Ι. Δραγούμη στο πάρκο της ΧΑΝΘ, για την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του

Νέα θέση θα αποκτήσει, το επόμενο διάστημα, στη Θεσσαλονίκη ο ανδριάντας του Ίωνος Δραγούμη, ο οποίος βρισκόταν αρχικά στην πλατεία Μακεδονομάχων και μετά την έναρξη των εργασιών του μετρό είχε μεταφερθεί και βρίσκεται ακόμα στα Σφαγεία.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να τοποθετήσει τον μπρούντζινο ανδριάντα στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στην πλευρά όπου βρίσκεται το σιντριβάνι, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τον θάνατο του Ι. Δραγούμη. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη στις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για έργο που φιλοτέχνησε το 1992 ο γλύπτης Γιάννης Παπάς και το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Μακεδονομάχων. Ο ανδριάντας βρίσκεται πάνω σε μαρμάρινη βάση λευκού μαρμάρου διαστάσεων 120Χ120Χ40 εκ. και έχει συνολικό ύψος περίπου 2,50μ.. Στη μαρμάρινη βάση του αγάλματος είναι χαραγμένη η φράση του: «Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».

Σήμερα, στη συγκεκριμένη θέση, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, βρίσκεται η μαρμάρινη προτομή του Ι. Δραγούμη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Η αποξήλωση της υφιστάμενης μαρμάρινης προτομής θα γίνει προσεκτικά προκειμένου να μπορεί να επανατοποθετηθεί. Η δημοτική αρχή θα εξετάσει σε δεύτερο χρόνο το σημείο – πλατεία που θα τοποθετηθεί.

Η τοποθέτηση του μπρούντζινου ανδριάντα στο πάρκο της ΧΑΝΘ θα είναι προσωρινή, έως ότου αποκατασταθεί η πλατεία Μακεδονομάχων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό.

Πηγή φωτογραφίας: thessmemory.gr