Skip to main content

Σε νέες διαδηλώσεις καλούν τους πολίτες οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί

Οι εξεγερθέντες κατά του συριακού καθεστώτος ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους νεκρούς τους και καλούν το λαό σε νέες συγκεντρώσεις.

Οι εξεγερθέντες κατά του συριακού καθεστώτος ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους νεκρούς τους, μια ημέρα μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων σε αρκετές πόλεις της χώρας και καλούν το λαό σε νέες συγκεντρώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, εκ των οποίων 33 στη νότια επαρχία Ντεράα, δύο στην κεντρική επαρχία Χομς και 25 στο Αρ-Ραστάν. Βορειοδυτικά, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια και τα περίχωρά της.

Από την πλευρά της η «Επιτροπή των μαρτύρων της 15ης Μαρτίου» που πρόσκειται στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ανακοίνωσε ότι 582 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης. Χθες, σύμφωνα με τον απολογισμό της, 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 32 στη Ντεράα και 24 στο Αρ-Ραστάν, 180 χλμ. βόρεια της Δαμασκού κοντά στη Χομς.

Τα θύματα θα ταφούν σήμερα στις 16:30' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) αναφέρουν οι αντικαθεστωτικοί.

Άρματα μάχης μπήκαν στην πόλη Ντεράα

Περισσότερα από 15 άρματα μάχης έχουν εισβάλλει στην Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος, και στην πόλη ακούγονται σφοδρά πυρά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Από τα ξημερώματα ακούμε σφοδρά πυρά που αντηχούν σε όλη την πόλη. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει», είπε ένας κάτοικος, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τους κατοίκους οι σημερινές συγκρούσεις επικεντρώνονται στην παλιά συνοικία της πόλης που βρίσκεται σε ένα λόφο, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Άρματα και στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ντεράα από την περασμένη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που έχουν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα.