Skip to main content

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Νέα Ζηλανδία και τα αδύναμα στοιχεία από τη Γερμανία έδωσαν περαιτέρω ώθηση στο ράλι στις αγορές ομολόγων.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα καθώς η μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Νέα Ζηλανδία και τα αδύναμα στοιχεία από τη Γερμανία έδωσαν περαιτέρω ώθηση στο ράλι στις αγορές ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προκάλεσε έκπληξη στις αγορές καθώς προχώρησε σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού της επιτοκίου, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τους επενδυτές που ανέμεναν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ενώ οδήγησε το νόμισμα της χώρας σε πτώση 2%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 4-5 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ολλανδικού ομολόγου κατέγραψε νωρίτερα νέο χαμηλό στο -0,478%.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα σε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,58%, με την πτώση από τις αρχές του έτους να φθάνει τις 82 μονάδες βάσης. Η HSBC ανέφερε χθες ότι η απόδοση του γερμανικού bund θα μπορούσε να πέσει στο -0,8% έως τα τέλη του έτους. Η απόδοσή του υποχωρεί εδώ και εννέα συνεδριάσεις, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.