Skip to main content

Σε νέο πολιτικό τοπίο η Σύνοδος Κορυφής

Τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στης ευρωεκλογές της Κυριακής αναμένεται να απασχολήσoυν σήμερα στις Βρυξέλλες τους ευρωπαίους ηγέτες.

Μέσα σε ένα νέο πολιτικό τοπίο που δημιούργησαν οι ευρωεκλογές της Κυριακής συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να κάνουν μια αποτίμηση του αποτελέσματος και κυρίως να ξεκινήσουν την συζήτηση για την επιλογή των προέδρων κορυφαίων θεσμικών οργάνων, όπως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι προφανές ότι οι ευρωεκλογές έστειλαν μηνύματα στις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη στις συζητήσεις που θα έχουν απόψε.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ;

Το βασικό θέμα της συνάντησης έχει να κάνει με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της Κομισιόν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου. Η επιλογή πρέπει να γίνει μέχρι την προσεχή σύνοδο των ηγετών στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ώστε τον Ιούλιο να ζητηθεί και η έγκριση της Ευρωβουλής. Η επιλογή πρέπει να γίνει εντός των προθεσμιών, γιατί ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να προετοιμάσει μέσα στο καλοκαίρι τη σύνθεση της νέας Επιτροπής.

Με βάση τη διαδικασία του 2014 η πρώτη πολιτική «οικογένεια» της Ευρωβουλής προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή η κεντροδεξιά παρά την πτώση που κατέγραψε στις ευρωεκλογές παραμένει μακράν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική «οικογένεια», ο Γερμανός υποψήφιος του Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να οριστεί νέος πρόεδρος.          

Αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Βέμπερ

Ωστόσο τις τελευταίες βδομάδες οι ηγέτες αρκετών χωρών κατέστησαν σαφές πως δεν επιθυμούν για πρόεδρο τον κ. Βέμπερ, ορισμένοι γιατί διαφωνούν με τη διαδικασία να προτείνει η Ευρωβουλή τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο και κάποιοι άλλοι γιατί θεωρούν ότι ο Γερμανός ευρωβουλευτής δεν έχει την απαιτούμενη πείρα για τη σημαντική αυτή θέση.

Είναι αλήθεια ότι η Συνθήκη ορίζει ως αρμόδιους για τη λήψη της απόφασης του ηγέτες, οι οποίοι λαμβάνουν, όπως τονίζει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη διατήρηση μιας γεωγραφικής ισορροπίας στην προέλευση των αξιωματούχων των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ως εναλλακτικό σενάριο ακούγεται το όνομα του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το brexit Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την πλειοψηφία των κρατών μελών και της Ευρωβουλής. Οι συζητήσεις θα είναι πολύ δύσκολες γιατί θα εμπλακούν σε αυτές και τα ονόματα των διαδόχων του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, που αποχωρούν επίσης το φθινόπωρο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle