Skip to main content

Σε ολονυχτίες προχωρούν τα Κίτρινα Γιλέκα

Τα Κίτρινα Γιλέκα συνεχίζουν και αυτό το Σάββατο τις κινητοποιήσεις τους

Τα Κίτρινα Γιλέκα προχωρούν σήμερα στην 11η πράξη διαμαρτυρίας και αυτό υπό τη σκιά του μεγάλου εθνικού διαλόγου που πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο οποίος κερδίζει διαρκώς έδαφος στη χώρα.

Έτσι προσπαθούν τα Κίτρινα Γιλέκα να βρουν νέους τρόπους δράσης.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας λίστας για τις Ευρωεκλογές έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εσωτερικά και διαταράσσει την αρχική ενότητα, με συνέπεια οι εμβληματικοί ηγέτες του κινήματος να μη διαδηλώνουν πλέον μαζί.

Στο Παρίσι σήμερα, προβλέπονται τέσσερις διαφορετικές πορείες που ξεκινούν από τα τέσσερα  άκρα της πόλης για να καταλήξουν στις δύο κεντρικές πλατείες Ρεπουμπλίκ και Βαστίλη.

Διαδηλώσεις και τις νύχτες

Η άλλη καινούργια ιδέα είναι η πρόταση του γνωστού πλέον Ερικ Ντρουέ για μια «κίτρινη νύχτα». «Καλές είναι οι διαδηλώσεις της ημέρας έχουμε όμως ανάγκη ένα σημείο συνάντησης» εξηγεί η ομάδα του στο facebook. Έτσι διάλεξαν την πλατεία της Ρεπoυμπλίκ ως σημείο συγκέντρωσης για μια πρώτη «κίτρινη νύχτα χωρίς βία», όπως τονίζουν. «Η Ρεπουμπλίκ θα είναι ο δικός μας γιγάντιος κυκλικός κόμβος», εξηγούν. «Θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα τις συναντήσεις μας. Θα επωφεληθούμε από την πρώτη αυτή νύχτα για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στις πραγματικές διεκδικήσεις μας» καταλήγουν.

Όλα αυτά θα καταγραφούν σε ένα κίτρινο τετράδιο και θα είναι η δική τους συμμετοχή στον εθνικό διάλογο, τον οποίο δεν χάνουν ευκαιρία να χαρακτηρίζουν ως καραγκιοζιλίκι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle