Skip to main content

ΟΛΘ: Η κοινοπραξία δεν απαλλάσσει την προηγούμενη διοίκηση

Ο ιδιώτης μέτοχος εξακολουθεί να μη συναινεί στην απαλλαγή τους για τα πεπραγμένα τόσο του 2017 όσο και του α' τριμήνου του 2018

«Όμηροι» παραμένουν τα μέλη του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου που είχαν ορίσει το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό Δημόσιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς 15 μήνες μετά την ανάληψη του μανάτζμεντ της εταιρείας από κοινοπραξία ιδιωτών, ο ιδιώτης μέτοχος εξακολουθεί να μη συναινεί στην απαλλαγή τους για τα πεπραγμένα τόσο του 2017 όσο και του α' τριμήνου του 2018.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας τακτικής ΓΣ της ΟΛΘ ΑΕ, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας SEGT, κ. Μπόρις Βένζελ, ψήφισε αρνητικά για την απαλλαγή των μελών του ΔΣ και για το 2018, όπως είχε κάνει πέρσι για τη χρήση του 2017. Όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να προσάπτεται στις διοικήσεις του 2017 και του 2018, αλλά «θεωρούμε ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της απαλλαγής για τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης». Η ίδια άρνηση απαλλαγής ισχύει και για τους δύο ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι είχαν στην ευθύνη τους τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της ΟΛΘ ΑΕ το 2018.

Κατά τα λοιπά η Γενική Συνέλευση της ΟΛΘ ΑΕ σημαδεύτηκε από τον άτυπο διάλογο της διοίκησης του λιμανιού, των εργαζομένων και των χρηστών. Τον λόγο πήρε πρώτη, με την ιδιότητα εκπροσώπου μετόχου, η συνδικαλίστρια της ΟΛΘ ΑΕ Φανή Γουργούρη, η οποία αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις σε σχέση με την εσωτερική οργάνωση της ΟΛΘ ΑΕ.

Συγκεκριμένα ζήτησε να προχωρήσει τόσο η αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας, αλλά και η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Όπως σημείωσε η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους εργαζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν υποβάλει αίτημα μετάταξης σε φορείς του δημοσίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ναυτικών Πρακτόρων κ. Βασίλης Καμπάκης δήλωσε την υποστήριξη των χρηστών στο ιδιωτικό μάνατζμεντ του λιμένα, το οποίο -όπως είπε- έχει ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ζήτησε από τη διοίκηση και τους εργαζομένους να συνεργαστούν, ώστε να προχωρήσουν τα θέματα και να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, δηλαδή η προσέλκυση περισσότερων φορτίων στα κρηπιδώματα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Σωτήρης Θεοφάνης υπογράμμισε ότι τους προηγούμενους 15 μήνες υπήρξε εταιρική αναδιάρθρωση της ΟΛΘ ΑΕ, ενώ -όπως είπε- «αν κάποιος βλέπει καθυστερήσεις σε ορισμένα θέματα αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη».

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ ΑΕ ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή.   

Στη Γενική Συνέλευση, όπου εκπροσωπήθηκε το 79,44% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ ΑΕ, έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης του 2018. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση κατά 7,9% το 2018 και ανήλθε σε € 58,5 εκατ. έναντι € 54,2 εκατ. του 2017. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 24,7 εκατ. έναντι € 12,5 εκατ. του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 98,2%, ενώ μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 17,15 εκατ. έναντι € 7,2 εκατ. του 2017, σημειώνοντας αύξηση 136,8%. Η εικόνα των οικονομικών στοιχείων αντικατοπτρίζει την αύξηση της κίνησης, τόσο στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, κατά 6%, όσο και στο Συμβατικό Λιμάνι, κατά 4%, αλλά και τη βελτίωση της αποδοτικότητας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της εταιρείας.