Skip to main content

Σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το ευρωομόλογο ο Παπανδρέου

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην ψήφιση των νομοσχεδίων. Ποιοι είναι οι πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής.
Tην έναρξη πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών για την έναρξη στην ΕΕ της συζήτησης για αλλαγή της Συνθήκης και την προώθηση του ευρωομολόγου προανήγγειλε o πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ.Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της διαδικασίας του κατεπείγοντος στην ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, μετά και τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Β.Παπαχρήστου. «Ουδείς είναι λάτρης της διαδικασίας του επείγοντος αλλά είμαστε σε πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το ευρωομόλογο πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θασυμμετέχουν: η Βάσω Παπανδρέου, που είναι τακτικό μέλος στο Συμβούλιοτης Ευρώπης και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ο Πέτρος Ευθυμίου (πρόεδροςτης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ), ο Ντίνος Βρεττός (τακτικόμέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση) ο ΝάσοςΑλευράς (τακτικό μέλος στη Διακοινοβουλευτική Ένωση), ο ΠαντελήςΟικονόμου (βουλευτής Α’ Αθηνών και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου), οΗλίας Μόσσιαλο (πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ), η Άννυ Ποδηματά (ευρωβουλευτής καιεισηγήτρια για το θέμα των ευρωομολόγων στην Ευρωβουλή) και ο ΧρήστοςΠολυζωγόπουλος (πρόεδρος της ΟΚΕ).
 
«Είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στους λαούς, στους πολίτες τηςΕυρώπης, στα Συνδικάτα, στα Κοινοβούλια, στις Μη ΚυβερνητικέςΟργανώσεις. Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, πέραν των ορίων τωνκυβερνήσεων. Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, σε μια συντηρητικήΕυρώπη, όπου υπάρχουν όμως λαοί και πολίτες, που θέλουν πραγματικά αυτήη Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο γεύμα των ηγετών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ή θα γράψουμε Ιστορία, ή ηΙστορία θα μας ξεγράψει».

Απευθυνόμενος το Σάββατο στους βουλευτές του κόμματος του ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τους πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής έως το 2013:

-Αλλαγές στο Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, με την υιοθέτηση ενός νέου με νέο Πειθαρχικού Κώδικα για το Δημόσιο, της κάρτας του πολίτη  και την εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολόγιου.
-Η ανάπτυξη, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μέσα από την επένδυση σε συγκριτικά πλεονεκτήματα - παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ανθρώπινο δυναμικό - αλλά και με συστηματική δουλειά στην Περιφέρεια. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται σε νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό νόμο, στις ηλεκτρονικές προμήθειες.
-Η δημιουργία μία κοινωνίας της συμμετοχής, της ευνομίας και της Δικαιοσύνης.
-Το κοινωνικό κράτος, η καταπολέμηση της ανεργίας και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
-Να γίνει ισχυρή η φωνή της Ελλάδας, «όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς». Στόχος του πρωθυπουργού είναι η έναρξη μίας νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, η καλύτερη φύλαξη συνόρων και η βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Το 2013 θέλω να μπορώ να βλέπω τον πολίτη στα μάτια όταν θα βγούμε από το μνημόνιο μετά από αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έχουμε πάρει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
Ο Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι έχει πάρει τη διαβεβαίωση «ότι θα υπάρξει απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου». Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή είπε πως «έχουμε κάνει εντυπωσιακή πρόοδο. Στα χθεσινά συμπεράσματα της ΕΕ αυτό αποτυπώνεται ρητά. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει. Είμαστε σε καλό δρόμο. Αν δεν πετύχει αυτή η πορεία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βρεθούμε σε μια Ευρώπη ισχνή και με προβλήματα, και εμείς, αλλά και όλοι».