Skip to main content

Σε ποια ερωτήματα θα απαντήσει η κάλπη της 7ης Ιουλίου

Ενώ το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών φαντάζει προδιαγεγραμμένο βάσει δημοσκοπήσεων και ευρωεκλογών υπάρχουν και άλλα σημαντικά ερωτήματα.

Δεν είναι λίγες οι εκλογικές αναμετρήσεις κατά τις οποίες το κύριο ερώτημα «ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα» έχει ήδη απαντηθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η απάντηση αυτή δεν δίνεται (μόνο) μέσω δημοσκοπήσεων, αλλά μέσω κάλπης όπως αυτής των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν ξεκάθαρο και σύμφωνα με τους δημοσκόπους αλλά και με τα κομματικά επιτελεία, είναι μη αναστρέψιμο.

Συνεπώς, η κάλπη της προσεχούς Κυριακής θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά άλλα, επίσης σημαντικά, ερωτήματα:

  1. Εάν η Νέα Δημοκρατία η οποία θα είναι με απόλυτη βεβαιότητα το πρώτο κόμμα, θα επιτύχει ή όχι την αυτοδυναμία. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο παραμέτρους: από το δικό της ποσοστό καθώς και από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων τα οποία θα μείνουν εκτός Βουλής. Τυχόν μη αυτοδυναμία θα την αναγκάσει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, απευθυνόμενη πιθανότατα στο Κίνημα Αλλαγής καθώς η «απειλή» περί νέων εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο δεν φαντάζει και πολύ πιθανή.
  2. Ποια θα είναι τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων καθώς, εκτός από τις πολιτικές εντυπώσεις, αυτά θα καθορίσουν εν πολλοίς και το μετεκλογικό τοπίο. Για παράδειγμα, εάν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια, με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να παραμένει χαμηλά, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφορά των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής καθώς, τυχόν κλείσιμο της ψαλίδας, σε σχέση με τις ευρωεκλογές δημιουργεί προϋποθέσεις για άλλου είδους εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.
  3. Η εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ, σε σχέση με την αντίστοιχη των ευρωεκλογών, ίσως δημιουργήσει προϋποθέσεις για εσωτερικές διεργασίες. Για παράδειγμα, εάν το ποσοστό του Κινήματος δεν είναι ικανοποιητικό τότε ίσως κινηθούν διαδικασίες έκτακτου συνεδρίου με αντικείμενο την εκλογή νέου αρχηγού.
  4. Η κάλπη θα απαντήσει και στο ερώτημα πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή. Με τα έως τώρα δημοσκοπικά δεδομένα φαίνεται πως το κοινοβουλευτικό κατώφλι μπορούν να περάσουν ως και επτά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου και του ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή ήταν οκτακομματική.
  5. Ταυτόχρονα η κάλπη της Κυριακής θα αποτελέσει πιθανότατα την ταφόπλακα για μια σειρά κόμματα ο κύκλος των οποίων φαίνεται να κλείνει. Άλλωστε κάποια εξ αυτών έχουν αποσυρθεί ήδη από τις ευρωεκλογές (Ποτάμι, ΑΝΕΛ), κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί και για κάποια άλλα ακόμη, μετά την 7η Ιουλίου.
  6. Πέραν, βεβαίως, των ανωτέρω, η κάλπη της Κυριακής θα κρίνει και τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου, πόσοι και ποιοι δηλαδή, θα εκλεγούν από κάθε κόμμα που θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή.