Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
x

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ SELF TEST - ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Το μέτρο επεκτείνεται σε αρκετούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Ποια θα είναι η διαδικασία όπως την περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης.

Την επέκταση υποχρεωτικών ελέγχων κρουσμάτων κορωνοϊού μέσω self test στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σήμερα.

Όπως είπε το μέτρο επεκτείνεται σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων, μεταφορές (χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες) στις υπηρεσίες καθαρισμού, σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, ενώ η δωρεάν διανομή των self test θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Πώς θα προμηθεύονται τα δωρεάν self test οι εργαζόμενοι  - Η διαδικασία

Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων στους κλάδους όπου πλέον είναι υποχρεωτικό το self test όπως αυτά αναγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν να κάνουν είτε rapid είτε μοριακό τεστ με δική τους δαπάνη ή με δαπάνη του εργοδότη τους.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε περίπτωση που το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται στην εργασία του και κάνει επαναληπτικό έλεγχο, εντός 24ωρών, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή (με δική του επιβάρυνση ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος και η οικογένεια του μπαίνουν σε καραντίνα. Αν βγει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπαίνει σε διαδικασία καραντίνας.

Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος προσέρχεται στην εργασία του.

Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία ο εργαζόμενος δεν μπορεί να απασχολήσει εργαζόμενο χωρίς self test.

Πρόστιμα

Όπως τονίστηκε, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα self-tests του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Παράλληλα, αν βρεθεί εργοδότης που δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Κοντοζαμάνης: Για ποιους εργαζόμενους του Δημοσίου είναι υποχρεωτικά τα self test

Το σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του SARS-CoV-2, που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση. Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Εξήγησε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα εξής κριτήρια: Στην ελεγχόμενη και ασφαλής λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους και δεύτερον στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Από τα 10.155 φαρμακεία μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests .

Σε ποιες κατηγορίες του δημόσιου τομέα είναι υποχρεωτικό το self test

Υπάλληλοι των ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού.

Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ