Skip to main content

Σε πλήρη εξέλιξη η ανάπλαση της παραλίας της Νέας Καλλικράτειας

Το έργο στο θαλάσσιο μέτωπο σχεδόν ολοκληρώθηκε και απομένει να γίνει η δενδροφύτευση, καθώς και να τοποθετηθούν τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου της Ν. Καλλικράτειας, το οποίο με την ολοκλήρωσή του -πέρα από την αισθητική αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής - θα διευκολύνει σημαντικά την κίνηση των πεζών.

Γι’ αυτό τον λόγο διευρύνονται τα πεζοδρόμια στα οποία προβλέπονται ειδικές λωρίδες όδευσης τυφλών, καθώς και ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ.

Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδοστρώματος προσαρμόζονται ανάλογα, ώστε η κίνηση των οχημάτων να γίνεται ανεμπόδιστα, ενώ δημιουργούνται και χώροι στάθμευσης οχημάτων πλευρικά, κατάλληλα οριοθετημένοι. Επίσης, το οδόστρωμα ανακατασκευάζεται με υλικά ψυχρών τσιμεντοκυβόλιθων και ηλεκτροφωτίζεται, όπως άλλωστε και τα πεζοδρόμια, με σύγχρονα φωτιστικά σώματα που φέρουν λαμπτήρες «led».

Πέρα από την ανάπλαση, σημαντικό μέρος του έργου αποτελεί το δίκτυο ομβρίων υδάτων που κατασκευάζεται στον παραλιακό δρόμο, το οποίο συλλέγει όλα τα επιφανειακά τρεχούμενα νερά της περιοχής και τα οδηγεί μέσα από κατάλληλους σωλήνες, ώστε να απορρέουν τελικά στη θάλασσα σε δύο συγκεκριμένες θέσεις στο ύψος της σκάλας, στο πέρας της οδού Οσίας Παρασκευής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός προστατεύονται οι κατοικίες της περιοχής, αφετέρου διατηρείται καθαρή και προστατευμένη πλήρως η παραλία της περιοχή.

Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που κατασκευάζεται με όλη την επιμέλεια και τον ρυθμό που απαιτεί η αρχαιολογική υπηρεσία, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στο ίδιο το έργο ακόμη.

Το έργο στο θαλάσσιο μέτωπο σχεδόν ολοκληρώθηκε και απομένει να γίνει η δενδροφύτευση, καθώς και να τοποθετηθούν τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού, όπως παγκάκια, μικροί κάδοι απορριμμάτων κ.α. Εκκρεμεί ακόμη, η διαμόρφωση του χώρου του άλσους, που γειτνιάζει με το κτίριο «Κυανή ακτή». Ο χώρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός, γι’ αυτό προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις, με διαδρόμους, φωτισμό, πράσινο, αλλά και διάσπαρτα σύγχρονα υπαίθρια όργανα εκγύμνασης εφήβων και ενηλίκων. Οι εργασίες αυτές θα ξεκινήσουν, αφού ολοκληρωθούν πρώτα οι παρεμβάσεις επί των οδοστρωμάτων που εκκρεμούν ακόμη.

Στην παρούσα φάση, το μέτωπο εργασιών βρίσκεται στις οδούς Παρναβέλη και Κελεσή, πρώτων παράλληλων της οδού Οσίας Παρασκευής. Όπως ο παραλιακός δρόμος της Λεωφόρου Νίκης, έτσι και αυτές οι οδοί, θα ανακατασκευαστούν με τον ίδιο τρόπο: αναδιαμορφωμένα δηλαδή πεζοδρόμια και δρόμοι με χωροθετημένες παρκίδες, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, δημιουργία ειδικών λωρίδων όδευσης τυφλών, καθώς και ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ.

Σε χώρο της περιοχής αυτής, δίπλα στην παιδική χαρά, προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονης πίστας «skatepαrk». Ο χώρος αυτός, μαζί με τον χώρο του άλσους, όπου θα τοποθετηθούν τα υπαίθρια όργανα εκγύμνασης εφήβων και ενηλίκων θα λειτουργήσει ως ένας ανοιχτός χώρος ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά και ως ένας πόλος συνάντησης για τους νεαρούς κατοίκους και επισκέπτες, που θα δώσουν ζωή στην περιοχή.