Skip to main content

Γαλλία: Σε πολιτική ομηρία ο Μακρόν μετά την απώλεια αυτοδυναμίας

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα για την πλειοψηφία - Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση, λένε οι ρεπουμπλικάνοι

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Σύμφωνα με νεώτερη εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra Steria για την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, η παράταξη Μακρόν εξασφαλίζει 230 έδρες, σχεδόν 60 λιγότερες από τις 289 που θα χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία. Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη και αξιωματική αντιπολίτευση πλέον στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι η αριστερή συμμαχία Nupes των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αναμένεται να λάβει 149 έδρες.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της βραδιάς κατέγραψε με ιστορικό ρεκόρ ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν με 85 έδρες, κάτι που θα του επιτρέψει να καταθέτει προτάσεις μομφής (απαιτούνται οι υπογραφές 56 βουλευτών).

Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση, λέει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων

Ωστόσο, παρά το άνοιγμα του κόμματος Μακρόνμ ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Αβάσιμος ο φόβος ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δηλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν στη Γαλλία αποφάσεις για εξαιρετικής σημασίας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για αλλαγή νοοτροπίας σε ότι αφορά τον πολιτικό διάλογο στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του ηγέτη της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν περί μεγάλης ήττας της προεδρικής παράταξης, σημείωσε πως αν υπάρχει νικητής στις σημερινές εκλογές αυτή είναι η ακροδεξιά και όχι η αριστερά.

 

Δεν εκλέγεται η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν - Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον εκλέγεται στο Παρίσι

Η υπουργός Περιβάλλοντος Αμελί ντε Μονσαλέν δεν εκλέγεται στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1. Αντιθέτως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον αναμένεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην περιφέρεια του Παρισιού όπου ήταν υποψήφιος.

Στις σημερινές εκλογές απέτυχαν επίσης να εκλεγούν ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν.

 

Από 210 ως 230 έδρες θα έχει η παράταξη Μακρόν, από 170 ως190 η παράταξη Μελανσόν σύμφωνα με νεωτερισμούς εκτιμήσεις του BFM

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

 

Η κυβέρνηση θα προσεγγίσει πιθανούς εταίρους για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στο κοινοβούλιο, δηλώνει η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηοφόρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σήμερα. Η ίδια η Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%.

φωτογραφία protothema.gr