Skip to main content

Σε σχολείο το μεγαλύτερο πράσινο δώμα της Θεσσαλονίκης με 16.000 φυτά (φωτο+vid)

Πρασίνισε η ταράτσα του 26ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης, στην Ολυμπιάδος, έκτασης 1,5 στρ. - Σε εξέλιξη παρόμοια έργα σε ακόμη τέσσερα σχολεία του δήμου

Πρασίνισε πριν από λίγες ημέρες η ταράτσα του 26ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολυμπιάδος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δώμα της πόλης με 16.000 φυτά και περιλαμβάνει είδη μεσογειακής χλωρίδας, χαμηλούς θάμνους και πόες. Το δώμα έχει έκταση 1,5 στρέμμα.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στη Greenagenda.gr

Το φυτεμένο δώμα του 26ου Γυμνασίου, που είναι και το μεγαλύτερο που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσεται σε μια επιφάνεια περίπου 1,5 στρέμματος. Για τη δημιουργία του επελέγησαν είδη της μεσογειακής χλωρίδας και κατά κύριο λόγο χαμηλοί θάμνοι, που είναι ανθεκτικοί και έχουν χαμηλές απαιτήσεις ως προς τη συντήρηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξαν τον εκτακτικό τύπο φυτεμένου δώματος, που θεωρείται ο πιο ενδεδειγμένος για τη βιοκλιματική εφαρμογή στο συγκεκριμένο κτίριο, διότι επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και δροσισμό χωρίς να επιβαρύνεται η πλάκα του δώματος με μεγάλα φορτία. Ανάλογες παρεμβάσεις υλοποιούνται και σε άλλα τρία σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

Πράσινα κίνητρα

Λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε κίνητρα για όσους αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να πρασινίσουν τις ταράτσες των πολυκατοικιών τους. Ειδικότερα, πέραν της γενικής μείωσης των δημοτικών τελών κατά 12,5%, για πρώτη φορά εισάγεται κι ένας πρόσθετος «πράσινος» συντελεστής. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι προχωρήσουν στη δημιουργία φυτεμένου δώματος, πρασινίζοντας την ταράτσα της πολυκατοικίας τους, θα καταβάλουν δημοτικά τέλη με πρόσθετη μείωση της τάξης του 25%.