Skip to main content

Σε Σέιχ Σου και Βουρβουρού ο Χαρδαλιάς για καθαρισμούς και άσκηση «Διά Πυρός»

Την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη επιχείρησης καθαρισμού του Σέιχ Σου- Στη Χαλκιδική με τον Χρυσοχοΐδη

Στα δυο από τα πιο «κόκκινα» σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας για την εκδήλωση πυρκαγιάς θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα παρακολουθήσει μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ετήσια μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής «Διά Πυρός», που φέτος θα διεξαχθεί στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής και με την ευκαιρία θα επισκεφτεί και τη Θεσσαλονίκη, για να διευθετήσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις σωρούς ξερών κλαδιών και δένδρων στο Σέιχ Σου, που έχουν ξεμείνει από τις κοπές των προσβεβλημένων δένδρων από το φλοιοφάγο έντομο.

Προς το παρόν επίσκεψη στο περιαστικό δάσος δεν έχει προγραμματιστεί. Εξάλλου, ο κ. Χαρδαλιάς είναι πλήρως ενημερωμένος για την καύσιμη ύλη που έχει συγκεντρωθεί στο Σέιχ Σου και αποτελεί εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αν και δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει και αυτοψία, το ζητούμενο είναι να δώσει λύση στην απομάκρυνση των ξερών δένδρων και κλαδιών, ώστε να πάψουν να συνιστούν απειλή για το δάσος.

Διαβάστε σχετικά: Ωρολογιακή βόμβα το Σέιχ Σου - Τόνοι ξερών κλαδιών εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Έτσι, αναμένεται να ενημερωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους τρεις δήμους, που έχουν στα διοικητικά τους όρια εκτάσεις του Σέιχ Σου και να δώσει τις απαντήσεις σχετικά με την επιχείρηση καθαρισμού του περιαστικού δάσους.

Την επίσκεψη Χαρδαλιά για το συγκεκριμένο ζήτημα και την έναρξη των καθαρισμών είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει ενημερώσει εγγράφως όλο το τελευταίο διάστημα για το πρόβλημα την Πολιτική Προστασία και τον κ. Χαρδαλιά προσωπικά, ζητώντας παρέμβασή του, για να πάψει να υφίσταται η απειλή πυρκαγιάς στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι ένα από τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Δείτε εδώ: Θεσσαλονίκη: Καθαρισμοί στο Σέιχ Σου από την ερχόμενη εβδομάδα

Εκτός από τα απομεινάρια των κοπών για το φλοιοφάγο έντομο, στο Σέιχ Σου θα χρειαστεί και περαιτέρω επέμβαση καθαρισμού, διότι με τις εαρινές καταιγίδες έχει φουντώσει ξανά η βλάστηση, ενώ παραμένει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών και σκουπιδιών.

Τον κ. Χαρδαλιά θα ενημερώσουν, εκτός του κ. Τζιτζικώστα και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι δήμοι, αλλά και τα στελέχη της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου, όπως και μέλη των εθελοντικών ομάδων, αναμένοντας να κηρύξει άμεσα την έναρξη των καθαρισμών.

Το δεύτερο «κόκκινο» σημείο είναι η δασώδης ορεινή Χαλκιδική και η περιοχή της Σιθωνίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια άσκηση «Διά Πυρός» των πυροσβεστικών δυνάμεων, παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη.

Οι δασικές εκτάσεις της βόρειας Χαλκιδικής, όπως και συνολικά ο νομός είναι από τις περιοχές που η Πυροσβεστική εντάσσει στις «κόκκινες» και η άσκηση θα αυξήσει το βαθμό ετοιμότητας των δυνάμεων κατάσβεσης, ενώ θα βελτιώσει και το σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς στα σημεία που πιθανώς θα εμφανίσει δυσλειτουργίες.