Skip to main content

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αύριο οι επιστημονικοί φορείς

Η συγκέντρωση που διοργανώνουν έξι επιστημονικοί φορείς θα ξεκινήσει στις 12.00, στον Λευκό Πύργο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το διοικητήριο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό διοργανώνουν αύριο Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη, έξι επιστημονικοί φορείς. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στον Λευκό Πύργο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το διοικητήριο.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι εξής φορείς: ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα φαρμακεία της πόλης θα μείνουν κλειστά από τις 11.00 έως τις 14.00.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του καλεί τα μέλη του να μην χειρουργήσουν, να μην εξετάσουν ασθενείς και να μην ανοίξουν τα ιατρεία τους από τις 11.00 έως τις 15.00 προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία.

Από την πλευρά του το ΤΕΕ/ΤΚΜ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά στην αυριανή κινητοποίηση.

«Η αντίδραση των επιστημονικών φορέων της χώρας απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν εδράζεται σε συντεχνιακά συμφέροντα, ούτε αφορά μόνο τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αφορά συνολικό το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/ΤΚΜ και συνεχίζει:

Εάν το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ψηφιστεί έως έχει, χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες θα οδηγηθούν στην ανεργία ή σε μαζική φυγή στο εξωτερικό, οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές που σήμερα καταβάλλουν στα ταμεία, θα χαθούν οριστικά. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει χώρα στην οποία οι επιστήμονες όλων των κλάδων να φυτοζωούν και η οικονομία να αναπτύσσεται μακροπρόθεσμα.

Βάσει των προωθούμενων αλλαγών, μέχρι και το 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών θα κατευθύνεται πλέον στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (στις τελευταίες το 39,05%-40,45% του εισοδήματος, αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, το επικουρικό, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος). Άρα, οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι όχι απλά δεν μπορούν να προσβλέπουν σε κάποιο κέρδος από την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, αλλά χάνουν και τη δυνατότητα να συντηρούν τις οικογένειές τους.

Επιπλέον, ακόμη και τα υγιή ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στον Καιάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ταμείου των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ, που μπορεί μεν να έχει αποθεματικό 2,3 δισ. ευρώ και το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Αττικής, αλλά θα οδηγηθεί και αυτό σε αργό θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία ασφαλισμένων/ συνταξιούχων στο ΤΣΜΕΔΕ ήταν -βάσει αναλογιστικής μελέτης του 2014- 4,5 προς έναν, έναντι 1,4 προς ένα γενικά για το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, ο δείκτης περιουσίας προς υποχρεώσεις του ταμείου ανερχόταν στο 10%, έναντι 1% για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το προωθούμενο νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα και δεν εγγυάται την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά επιδεινώνει συνολικά την κατάσταση και εξωθεί σε αναγκαστική μετανάστευση το δυναμικότερο κομμάτι τους ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα».