Skip to main content

Σε συναγερμό η Δ. Μακεδονία: Θανατώνονται 2.500 μινκ-Εννέα ύποπτες μονάδες

Εννέα ύποπτες μονάδες εκτροφής μινκ έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές - Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εργαζομένους.

Στις εννέα ανέρχονται οι ύποπτες μονάδες εκτροφής μινκ στη Δυτική Μακεδονία που εξετάζονται για τον εντοπισμό κορωνοϊού, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η θανάτωση των 2.500 γουνοφόρων ζώων από τη μονάδα στον δήμο Βοΐου, όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα προσβεβλημένα ζώα, μετά από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Περιφέρεια για το ζήτημα, πρόκειται για πέντε ύποπτες μονάδες στην Κοζάνη, τρεις στην Καστοριά και μία στα Γρεβενά.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη ήδη έχουν γίνει δειγματοληψίες εργαζομένων στις τρεις αυτές περιοχές, αλλά και εργαστηριακοί έλεγχοι σε ζώα σε μονάδες όπου εντοπίστηκαν κρούσματα σε ανθρώπους.

«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα ζώα, δεν έχουμε εντοπίσει κάτι διαφορετικό» σημείωσε και διευκρίνισε πως τα δείγματα έχουν ήδη σταλεί για να ελεγχθεί τόσο το στέλεχος του ιού και εάν είναι μεταλλαγμένο όσο και η διάδοσή του από τα ζώα στον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται πιθανότατα και αύριο.

Ο κ. Κασαπίδης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη θέσπιση πρωτοκόλλου για τη βέλτιστη διαχείριση του ζητήματος προκειμένου «να μην προβούμε σε εσφαλμένες ή άστοχες ενέργειες», δεδομένης της σημασίας του εν λόγω κλάδου στην τοπική οικονομία, και εξέφρασε την ελπίδα του μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υποδείξει σχετικές οδηγίες. Παράλληλα, σημείωσε πως αύριο θα γίνει καταγραφή των αναγκών των εργαζομένων των μονάδων, για να παραγγελθούν ατομικά μέσα υψηλής προστασίας, ενώ εξήρε την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή μιας και είναι περίοδος που ολοκληρώνεται η εκτροφή των γουνοφόρων και οι εργαζόμενοι είναι σε καθημερινή σχεδόν επαφή με τα ζώα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, όπως είπε, θα αποφασιστεί σε αρμόδια σύσκεψη τη Δευτέρα, εάν κριθεί σκόπιμο, να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα διεγματοληψίες στους εργαζόμενους μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η περίοδος εκτροφής.

«Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι ελεγχόμενη και διαβεβαιώνοντας πως «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας». «Είμαστε πολύ κοντά, κυριολεκτικά από πάνω, για να αποκλείσουμε πιθανή εμφάνιση κρούσματος» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Ηλιάδη, διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε Κοζάνης, στην περιοχή υπάρχει περίπου το 99% των μονάδων εκτροφής των εν λόγω ζώων πανελλαδικά, με τις φάρμες να ανέρχονται σε συνολικά 86 και τον πληθυσμό των γουνοφόρων να αγγίζει το 1 εκατομμύριο. Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κατά την οποία αναφέρθηκε πως ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε περισσότερες δειγματοληψίες στις μονάδες.

Από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος, υπεύθυνη διαχείρισης του ζητήματος και κτηνίατρος, Κατερίνα Δαδαμόγια, τόνισε πως το θέμα παρακολουθείται ήδη από τον Απρίλιο, όταν πρωτοεμφανίστηκαν κρούσματα σε ζώα, και διαβεβαίωσε πως έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Ο συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, σημείωσε, τέλος πως μέσα σε τρεις ημέρες έγιναν rapid test σε 250 εργαζομένους, εκ των οποίων το 10% βρέθηκε θετικό. Γνωστοποίησε μάλιστα πως την περασμένη Τρίτη το απόγευμα είχε επικοινωνία με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ζήτησε εντατικούς ελέγχους προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά.