Skip to main content

Στη Βουλή δημοσίευμα της Voria για την γρίπη των πτηνών

Ειδική επιτροπή στο υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη. Τι απάντησε ο Γ. Τσιρώνης στην ερώτηση του Γ. Στύλιου με αφορμή δημοσίευμα της Voria.gr.

Σε συναγερμό και εγρήγορση είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για τη γρίπη των πτηνών, καθώς μετά το πρώτο κρούσμα στον Έβρο σε άγριο κύκνο, πλέον υπάρχει και η πρώτη οργανωμένη πτηνοτροφική μονάδα με κρούσμα, που ετέθη σε καραντίνα, στην Τρίπολη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ (υπεύθυνος για την κτηνοτροφία), Γιώργος Στύλιος, ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για την προστασία από τον ιό της γρίπης των πτηνών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για το ζήτημα στο υπουργείο, από τις 12 Ιανουαρίου.

Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Στύλιος προέκυψε κι από το σχετικό δημοσίευμα της Voria.gr (το κατέθεσε στην ερώτησή του ο κ. Στύλιος), για τον νεκρό κύκνο στον Έβρο στα τέλη του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Ο κ. Στύλιος είχε επισημάνει στην ερώτηση που κατέθεσε ότι ο ιός επεκτείνεται και υπάρχουν αναφορές για τη λήψη μέτρων σε όλη την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «ειδικότερα στον Έβρο και γενικότερα στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, που αποτελούν πύλες εισόδου πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της νόσου».

Ο κ. Στύλιος τόνισε ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη οι κατάλληλες οδηγίες τόσο προς τους κτηνιάτρους (οι οποίοι ετέθησαν σε εγρήγορση), όσο και προς τους πτηνοτρόφους για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι και τα εκτρεφόμενα πτηνά τους από τη θανατηφόρο γι' αυτά ασθένεια.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής ζητούσε ενημέρωση για την ύπαρξη επικαιροποιημένου σχεδίου αποτροπής εξάπλωσης της νόσου, για τους μηχανισμούς ελέγχου εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας, για την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη εμφάνιση κρουσμάτων, για τα μέτρα σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού και εμφάνισης στελεχών που μεταδίδονται στον άνθρωπο και για τη συνεργασία και την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης με το υπουργείο Υγείας.

Οι έξι ενέργειες

Ο κ. Τσιρώνης στη συζήτηση που έγινε για το θέμα σήμερα στη Βουλή, αναφέρθηκε σε έξι ενέργειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση του ιού. Όπως είπε ο κ. Τσιρώνης:

1.Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού (Η5Ν8) δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από την κατανάλωση κοτόπουλου ή προϊόντων πτηνοτροφίας.

2.Έχει αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των εμπλεκόμενων (πτηνοτρόφων, εργαζομένων, κτηνιάτρων κτλ.) προληπτικά, ώστε να μη γίνονται φορείς του ιού και τον μεταδίδουν στα πτηνά.

3.Πέραν των κρουσμάτων σε άγρια πτηνά, έχει εντοπιστεί μόνον ένα κρούσμα σε οργανωμένο πτηνοτροφείο στην Τρίπολη, το οποίο έχει μπει σε καραντίνα, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική υπουργική απόφαση για να τεθούν σε καραντίνα όλα τα πτηνοτροφία σε περίπτωση που επεκταθεί ο ιός στην οργανωμένη πτηνοτροφία. Αυτό σημαίνει ότι τα πτηνά, εάν και μόλις τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση, θα πρέπει να είναι σε στεγασμένους και κλειστούς χώρους κι όχι στην ύπαιθρο (π.χ. ελευθέρας βοσκής κτλ.).

4.Για τα κρούσματα και την κατάσταση στην Ελλάδα ενημερώνεται διαρκώς η ΕΕ.

5.Από την ΕΕ προβλέπονται αποζημιώσεις σε όσους πληγούν από τον ιό της γρίπης των πτηνών, ωστόσο δεν ετέθη ακόμη θέμα αποζημιώσεων ακόμη. Εφόσον όμως τεθεί, τα κονδύλια υπάρχει πρόβλεψη για να εγκριθούν.

6.Από τις 12 Ιανουαρίου έχει συσταθεί στο υπουργείο ειδική επιτροπή για το θέμα.

Ανεπίκαιροι...

Ο κ. Στύλιος μετά τις απαντήσεις του κ. Τσιρώνη, δήλωσε στη Voria.gr ότι η ουσία είναι να εξασφαλιστεί η πρόληψη, επειδή εάν η νόσος επεκταθεί όλοι θα τρέχουν και δε θα προλαβαίνουν.

«Επικρατεί αναστάτωση και μάλιστα δικαιολογημένη στους πτηνοτρόφους και στους κτηνιάτρους. Δόθηκαν κάποιες απαντήσεις από τον υπουργό, πλην όμως έμεινε αναπάντητο το ερώτημα περί επικαιροποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει επικαιροποίηση και βαδίζουμε με το σχέδιο του 2005, ενώ οι ιοί μεταλλάσσονται. Η ειδική επιτροπή στο υπουργείο δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται έλεγχος στα σύνορα και άμεση ενημέρωση», επισήμανε στη Voria.gr ο κ. Στύλιος.