Skip to main content

Κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καβάλας και στην κίνηση προς Θάσο και Σαμοθράκη. Το τουριστικό μείγμα και οι επόμενοι στόχοι της Περιφέρειας.

Μέσα σε ένα χρόνο η τουριστική Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, κέρδισε 9 ποσοστιαίες μονάδες σε διακυκτερεύσεις περνώντας από την υποχώρηση κατά -2% του 2014 στο +7% το 2015, ξεπερνώντας και τον μέσο εθνικό όριο που το 2015 ήταν +3,9% στις διανυκτερεύσεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η θετική εξέλιξη για την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας - Θράκης διαμορφώνει τάση καθώς το 2016 βάσει στοιχείων από την κίνηση στο αεροδρόμιο της Καβάλας και τις πορθμιακές γραμμές, που έχει συγκεντρώσει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο τουρισμός στην συγκεκριμένη Περιφέρεια κινείται ανοδικά.

Πιο συγκεκριμένα οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Καβάλας, που δέχεται διεθνείς πτήσεις, αυξήθηκαν κατά 6,5% ενώ στο διάστημα από την άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο, η δια θαλάσσης κίνηση προς τη Θάσο αυξήθηκε κατά 7% και προς τη Σαμοθράκη κατά 6,37%. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα που μεταφέρθηκαν αυξήθηκαν κατά 12%, κάτι που συνεπάγεται και αύξηση των διανυκτερεύσεων στα δύο αυτά νησιά.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα των τουριστών, πρώτοι σε αριθμούς εκτιμάται ότι είναι οι Βαλκάνιοι, ενώ οι αφίξεις των Γερμανών - δεύτερη σε μέγεθος εθνική ομάδα που επισκέπτεται την Περιφέρεια- αυξήθηκαν κατά 14%, με τους Βρετανούς να καταγράφουν αύξηση 33%. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Αμοιρίδης, πολλοί είναι και οι Γάλλοι και Ιταλοί τουρίστες που αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" για να κατευθυνθούν στη συνέχεια σε Αν.Μακεδονία και Θράκη.

«Η ενίσχυση του τουρισμού στην Περιφέρειά μας πρέπει να αποδοθεί στην επιλογή του εκλιπόντος περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη να αποτελέσει ο τουρισμός βασικό συστατικό του αναπτυξιακού μοντέλου της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή η επιλογή στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις, έχει συνέχεια και φέρνει πλέον αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Αμοιρίδης.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, δηλαδή η πλούσια και παρθένα φύση και των ορεινών όγκων, όπως και τα πολιτιστικά της χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενοποιηθούν οι πεζοπορικές διαδρομές υπό τον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, να οργανωθούν οι Διαδρομές του Αποστόλου Παύλου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα μέσω της πρωτοβουλίας Synergeia.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, συγκεκριμένα, για το εάν η αύξηση στην τουριστική κίνηση έφερε και αύξηση στα έσοδα των κλάδων του τουρισμού, κάτι δύσκολο να υπολογιστεί όπως είπε ο κ. Αμοιρίδης καθώς σε ό,τι αφορά την φιλοξενία και τις διανυκτερεύσεις, υπάρχει μεγάλος αριθμός μη νόμιμων ενοικιαζόμενων δωματίων, κυρίως στη Θάσο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτής της παραοικονομικής δραστηριότητας αρκεί να αναφερθεί ότι η Θάσος έχει 10.500 ξενοδοχειακές κλίνες, 15.000 σε νόμιμα ενοικιαζόμενα δωμάτια και πάνω από 10.000 κλίνες σε αδήλωτα ενοικιαζόμενα.