Skip to main content

Σε συνομιλίες η Μόσχα με τους Ταλιμπάν μέσω της πρεσβείας στην Καμπούλ

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν όταν οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν φρουρούς στη ρωσική πρεσβεία μετά την κατάληψη της Καμπούλ την Κυριακή.

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους των Ταλιμπάν μέσω της πρεσβείας της στην Καμπούλ, δήλωσε τη Δευτέρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους ισλαμιστές αντάρτες.

"Συνομιλούν στην Καμπούλ. Όλες οι επαφές γίνονται εκεί αυτή τη στιγμή. Η πρεσβεία ασχολείται με αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Οι επαφές ξεκίνησαν όταν οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν φρουρούς στη ρωσική πρεσβεία μετά την κατάληψη της Καμπούλ.

"Η κατάσταση εξελίχθηκε απολύτως ήρεμα και χωρίς επεισόδια. Ήρθαν (οι Ταλιμπάν) και έθεσαν την πρεσβεία υπό φρούρηση", είπε.

"Η πρεσβεία μας θα παραμείνει σε επαφή με ειδικά εντεταλμένους εκπροσώπους της ανώτερης ηγεσίας των Ταλιμπάν για να επεξεργαστούν έναν μόνιμο μηχανισμό για την ασφάλεια της πρεσβείας μας", είπε.

"Ένα μέρος του προσωπικού μας θα σταλεί σε διακοπές ή θα απομακρυνθεί με κάποιον άλλο τρόπο, απλά για να μην υπάρχει υπερβολική παρουσία", τόνισε ο ίδιος.

Αργότερα δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για εκκένωση της πρεσβείας.

"Ορισμένοι εργαζόμενοι θα φύγουν για διακοπές, ενώ το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει", είπε. Παράλληλα, αρνήθηκε να πει πόσα μέλη της ρωσικής αποστολής θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν.

Ο Καμπούλοφ τόνισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να βιαστεί να λάβει απόφαση ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη των νέων αρχών του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA και το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις των νέων αφγανικών αρχών και θα λάβει την απόφασή της στη συνέχεια.