Skip to main content

Σε θέματα οικονομίας επικεντρώνεται η κόντρα των κομμάτων

Το πάγωμα μισθών δεν αφορά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Οι προτάσεις Παπανδρέου για τις ΜΜΕ. Οι παρεμβάσεις Παπαρήγα, Τσίπρα, Καρατζαφέρη και Χρυσόγελου.
Με βασικό άξονα την Οικονομία διεξήχθη και η σημερινή αντιπαράθεση των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο Κώστας Καραμανλής, που απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών σε εκδήλωση της Ν.Δ. στην Αθήνα, τόνισε ότι το πάγωμα μισθών που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ δεν αφορά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για τα οποία θα υπάρξει νέα εισοδηματικά ενίσχυση, όπως και πέρυσι. "Σε κανέναν δεν αρέσει αλλά πρέπει να υπάρξουν δυσάρεστες αποφάσεις. Είπα την αλήθεια και αυτό θα κάνω απέναντι σας πάντα", είπε χαρακτηριστικά".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παγκόσμια κρίση σημειώνοντας ότι η Ελλάδα την περνά με πιο ήπιο τρόπο, καθώς στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφεται έκρηξη της ανεργίας και των ελλειμμάτων.

Παπανδρέου για ΜΜΕ
Το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέουεπισκέφθηκε γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Αττικής, ενώ συναντήθηκεμε εκπροσώπους ενώσεων μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Ο κ. Παπανδρέουσημείωσε ότι "από τη Δευτέρα ξεκινούμε έναν διάλογο με τους κοινωνικούςφορείς με στόχο σταδιακά να επιβραβεύουμε και να δίνουμε κίνητρα σεεκείνες τις ΜΜΕ που εκσυγχρονίζουν τις εργασιακές σχέσεις και σπάζουντον εργασιακό μεσαίωνα", ενώ υπογράμμισε ότι θα ενισχύσει τιςΕπιθεωρήσεις Εργασίας, που σήμερα δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό καιμηχανοργάνωση. "Για όλα αυτά χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή. Θα τακαταφέρουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Κόντρα για το έλλειμμα- χρέος
Το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατήγγειλε κρυφό έλλειμμα, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου στην τηλεμαχία: Εάν δηλαδή ισχύουν και είναι πραγματικά τα στοιχεία για την οικονομία που έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε συνέχεια στα υπονοούμενα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία ουδείς πραγματικά γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

"Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έλλειμμα είναι στο 6%. Σήμερα ακούσαμε για 8%. Στον επόμενο τόνο πού θα πάει; Έχει καταντήσει κωμικοτραγική η κατάσταση", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας ο Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας το πρωί στο Mega σημείωσε ότι προ μηνός ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις συναντήσεις του με τον Χ. Αλμούνια και τον Ζ. Τρισέ δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. “Λίγες μέρες αργότερα διατύπωσε τις γνωστές ερωτήσεις. Πότε έλεγε ψέμματα ο κ. Παπανδρέου, στις πρώτες του δηλώσεις ή στις τελευταίες”, διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Στην εποχή μας, συνέχισε και ειδικά στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν υπάρχει κρυφός δανεισμός, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της σημερινής “Καθημερινής”.

Ο Γ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ποσό που αναφέρει η εφημερίδα αφορά ένα είδος ημερήσιου δανεισμού, όπως γίνεται στη διατραπεζική αγορά που καλύπτει ημερήσιες ανάγκες. Και δεν προστίθεται η πρακτική αυτή στο συνολικό ετήσιο δανεισμό, είπε.

Αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με το πιθανό ύψος του δημοσίου ελλείμματος, λέγοντας ότι θα υπάρξει πιθανή αύξηση του ελλείμματος στο 8% , αν δεν υλοποιηθούν μία σειρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, οι έκτακτες εισφορές, κλπ.
Τότε, είναι πιθανόν, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, να έχουμε αύξηση του ελλείμματος, αν δεν υλοποιηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε ότι “από τη Δευτέρα θα δούμε το σκληρότερο πρόσωπο των δύο μεγάλων κομμάτων” ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι “δε δεσμεύεται για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ασθενεστέρων και αναθέρμανσης της οικονομίας”.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών από τον οποίο ζήτησε να πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να διεξαχθεί σωστά η εκλογική διαδικασία, κυρίως σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης από τις εφορευτικές επιτροπές.
Τις προτάσεις τους για να γίνει η Πάτρα “από πόλη βιομηχανικής παρακμής σε πόλη- πρότυπο πράσινης οικονομίας” παρουσίασαν στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων που επισκέφθηκαν την αχαϊκή πρωτεύουσα.