Skip to main content

Σε θέσεις μάχης οι λαϊκές αγορές- Απειλούν με μαύρες σημαίες και λουκέτα

Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο τα σωματεία για κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές. Ζητούν απόσυρση του με επιστολή στον υπουργό

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές είναι όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της χώρας, παραγωγοί, έμποροι και πωλητές.

Μάλιστα, απειλούν με εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κλειστές λαϊκές σε όλη τη χώρα.

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν τόσο τα πρωτοβάθμια, όσο και τα δευτεροβάθμια όργανα των λαϊκών, προκειμένου να αποφασίσουν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων, ενώ εφόσον δεν βρεθεί άκρη από Δευτέρα να βγουν μαύρες σημαίες στις λαϊκές (ήδη τις έχουν προμηθευτεί) και από εβδομάδα να αρχίσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Τόσο στο πρώτο προσχέδιο, όσο και στο δεύτερο που έχουμε στα χέρια μας, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει μια σειρά από παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές, που είναι απαράδεκτες και μας οδηγούν στον αφανισμό. Η αγανάκτηση των ανθρώπων των λαϊκών αγορών είναι μεγάλη. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να περάσουν τέτοιες απαράδεκτες ρυθμίσεις στο νόμο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Λαϊκών Αγορών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, Άγγελος Δερετζής.

Χτες, όλες οι Ομοσπονδίες και οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών έστειλαν σχετική επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ζητώντας άμεσα την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Όπως αναφέρουν, «στην οικονομική κρίση του 1929, η χώρα και ο λαός αντιμετώπιζε σκληρή λιτότητα, οι πολίτες  είδαν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται, τότε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ακρίβεια των τροφίμων εγκαθίδρυσε τον θεσμό των Λαϊκών Αγορών, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στους καταναλωτές την δυνατότητα να βρουν προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές απ' αυτές που καθόριζαν οι μεσάζοντες και οι έμποροι της αγοράς. Ο πλούτος των Λαϊκών Αγορών είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν οι αγρότες και τα εκατομμύρια των καταναλωτών που προσέρχονται καθημερινά στις Λαϊκές από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη αποτελώντας συγχρόνως την οικονομική ραχοκοκαλιά της ελληνικής και αγροτικής οικονομίας. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος θεσμός σε όλο τον κόσμο 92 χρόνια τώρα, με τέτοιο εύρος προϊόντων και τέτοια αποδοχή και αγκάλιασμα των καταναλωτών. Οι Λαϊκές Αγορές να ανήκουν στις Περιφέρειες όλης της χώρας με τη σύσταση νομικών προσώπων με όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας και εποπτείας των Λαϊκών Αγορών και συστήνονται διοικητικά συμβούλια με εκπροσώπηση Παραγωγών - Επαγγελματιών - Βιομηχανικών Ειδών – Καταναλωτών».



Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών θέτουν 18 κύρια σημεία αντίθεσης με το νομοσχέδιο:

1.Καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών.

2.Αποκλείονται οι αγρότες από τη λαϊκή.

3.Απαιτείται κατάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

4.Μετατρέπονται οι αγρότες σε εμπόρους και σωματεία στην Αττική ετοιμάζουν λίστες.

5.Δεν αναγνωρίζονται τα πρωτοβάθμια σωματεία και η μέχρι σήμερα συμβολή τους στη λειτουργία των λαϊκών αγορών με την οργάνωση, τη συμμετοχή, τις διαγραμμίσεις κτλ.

6.Ανακαλούνται οι άδειες παραγωγών και επαγγελματιών για έξι μήνες για τη μη έκδοση τριών αποδείξεων.

7.Καταργείται η άδεια παραγωγού επαγγελματία και μετατρέπεται σε θέση δραστηριοποίησης.

8.Προβλέπεται η πληρωμή των τελών καθημερινά, ανεξάρτητα με τη συμμετοχή ή όχι στη λαϊκή αγορά.

9.Καταργούνται οι επιτροπές χορήγησης – βελτίωσης θέσεων.

10.Προβλέπεται ο πλειστηριασμός θέσεων – αδειών.

11.Προβλέπονται πρότυπες λαϊκές και χριστουγεννιάτικες.

12.Το ωράριο δεν πρέπει να το καθορίζουν οι δήμοι, αλλά οι Περιφέρειες.

13.Προβλέπεται η αποστολή στις 7.00' το πρωί των ποσοτήτων και των τιμών εκκίνησης.

14.Προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας εάν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας ποσότητας στην άδεια και στον ΟΣΔΕ.

15.Προβλέπεται το e-shop / delivery κάτι που γίνεται ήδη από παραγωγούς και επαγγελματίες και προβάλλεται ως... εκσυγχρονισμός.

16.Προβλέπεται στα κριτήρια αξιολόγησης η μοριοδότηση των πτυχίων από ΑΕΙ.

17.Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής των αδειών σε εταιρίες.

18.Υπάρχει εμμονή των λοιμωξιολόγων με τον κορωνοϊό και τα πέντε μέτρα απόστασης από πάγκο σε πάγκο, που φέρνει συνωστισμό και δεν έχει κανένα όφελος ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τους παραγωγούς, αφού πετιούνται τα αγροτικά προϊόντα.