Skip to main content

Όσα έγιναν στη συνάντηση των υπουργών με τους συμβασιούχους της ΕΥΑΘ

Τι συνέβη στην κλειστή συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη και της Όλγας Γεροβασίλη με τους συμβασιούχους της Εταιρείας - Συνάντηση την Παρασκευή στην Αθήνα

Βούληση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων της ΕΥΑΘ Α.Ε. διαφάνηκε στη συνάντηση την οποία είχαν το μεσημέρι εκπρόσωποί τους με τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, απόσταγμα της συνάντησης ήταν ο ορισμός νέας, η οποία θα γίνει το αργότερο ως την Δευτέρα στην Αθήνα και στην οποία θα συμμετάσχουν οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο υπουργείων και των συμβασιούχων. Στόχος, αυτής της δεύτερης συνάντησης είναι να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια που υπάρχουν, σύμφωνα με την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επανόδου των συμβασιούχων στην εταιρεία.

Στη σημερινή συνάντηση η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace όπου είναι σε εξέλιξη το 11ο αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν εκτός των δύο υπουργών, η υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Γιάννης Κρεστενίτης, ο α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαϊωάνου, τρεις εκπρόσωποι των συμβασιούχων και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί έδειξαν να κατανοούν το πρόβλημα των 87 συμβασιούχων και ειδικότερα, το γεγονός ότι η πλειονότητά τους εργαζόταν στην ΕΥΑΘ Α.Ε. για περισσότερα από πέντε χρόνια, αρκετοί δε, περισσότερα από δέκα, έως και 19 χρόνια. Ωστόσο, επικαλέστηκαν ότι για την επαναπρόσληψή τους υπάρχουν σοβαρές νομικές δυσκολίες οι οποίες είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Οι υπουργοί, όπως και ο κ. Κρεστενίτης αναφέρθηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας το οποίο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων, ενώ προσκόμματα δημιουργούνται και από το γεγονός ότι οι όποιες προσλήψεις θα πρέπει, σύμφωνα με τους ίδιους, να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Οι εκπρόσωποι των συμβασιούχων αντέτειναν ότι η κύρια αγωγή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, ότι απλώς το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και υποστήριξαν πως οι διαδοχικές συμβάσεις που είχαν με την εταιρεία υποκρύπτουν ουσιαστικά σχέση πλήρους και εξαρτημένης εργασίας. Τόνισαν επίσης ότι το οργανόγραμμα της ΕΥΑΘ Α.Ε. προβλέπει 600 οργανικές θέσεις από τις οποίες σήμερα έχουν πληρωθεί μόνον οι 350.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα υπήρξαν κάποιες διαφωνίες όσον αφορά τη στάση την οποία τήρησε αυτό το διάστημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κρεστενίτης. Η πλευρά των υπουργών επιχείρησε να τον υπερασπιστεί λέγοντας ότι κινήθηκε βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία, ενώ η πλευρά των συμβασιούχων μίλησε για «παραπλάνηση» εκ μέρους του, τον κατηγόρησε ότι τήρησε σκληρή αντεργατική στάση στα δικαστήρια όπου έστειλε έγγραφα τα οποία έλεγαν πως δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επιπλέον, τον κατηγόρησαν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη 150 νέων υπαλλήλων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλειστούν οι συμβασιούχοι.

Τελικώς, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν μέσω των νομικών εκπροσώπων τους στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί, εάν μπορεί αυτό να γίνει, η κατάλληλη νομική φόρμουλα για την επάνοδο των συμβασιούχων στην ΕΥΑΘ Α.Ε. Την υπόθεση θα συντονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνεργάτης του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Γιάννης Αντωνιάδης.

Οι δύο υπουργοί ζήτησαν από τους συμβασιούχους, ενόψει της συνάντησης της Αθήνας, να περιστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, ειδικότερα, ζήτησαν να μην αποκλείεται η είσοδος της ΕΥΑΘ Α.Ε. ώστε να μπορούν να γίνονται οι συναλλαγές με το κοινό, αλλά το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβασιούχοι δεν θα προβούν σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως σχεδίαζαν στην περίπτωση που θα υπήρχε ναυάγιο στη συνάντηση.