Skip to main content

Τουρίστες με οικολογικές ανησυχίες θέλει να φέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Slow Tourism: Η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Πιερία - Ημαθία για τους τουρίστες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η μετακίνηση με οικολογικά μέσα.

Τουρίστες με οικολογικές ανησυχίες σχεδιάζει να προσελκύσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της συμμετοχής του για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον Τουρισμό, με τίτλο «MedPearls.

Πρόκειται για τουρίστες που αποζητούν επαφή με το περιβάλλον, τη φύση, την τοπική κουλτούρα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και με στόχο την προώθηση του Slow Tourism (Αργός Τουρισμός) το τμήμα Τουρισμού του κεντρικού δήμου, έχει σχεδιάσει μια διαδρομή Θεσσαλονίκη – Όλυμπος - Βέροια Ημαθίας.

«Θα φέρουμε τους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη για να αναδείξουμε τη βυζαντινή ιστορία της πόλης και στη συνέχεια με μεταφορικά μέσα οικολογικά, όπως είναι το τρένο, θα μεταφέρονται σε περιοχές οι οποίες έχουν ιστορία», σημείωσε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη. Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζεται και μια ηλεκτρονική εφαρμογή με διαδραστικούς χάρτες και πληροφορίες για τη διαδρομή και τα μέρη που θα μπορεί να επισκεφθεί ο τουρίστας.

Στόχος της δημοτικής αρχής μέσω της συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως εξήγησε η κ. Καραγιάννη, είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να δημιουργηθούν  καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα για την αύξηση του υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμού.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το τμήμα Τουρισμού, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο παίρνουμε. Είναι ευκαιρία καθώς ταιριάζει με τις καινούργιες τάσεις, Sustainability, αειφορία και βιωσιμότητα. Είναι ο τουρισμός που σέβεται και το περιβάλλον και την κουλτούρα του τόπου», τόνισε σε δηλώσεις της η  εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.

Όπως σημείωσε, μέσω του προγράμματος φεύγουμε από το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα», γιατί από τους στόχους είναι να έχουμε τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο. «Μέχρι σήμερα προωθούσαμε τη Θεσσαλονίκη ώς city break, αλλά εμείς θέλουμε να παρατείνουμε τη διαμονή του τουρίστα στη χώρα μας και να προσφέρουμε εναλλακτικό τουρισμό. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ευκαιρία για εμάς», υπογράμμισε.



Σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των φορέων του Τουρισμού σχετικά με το πρόγραμμα και την προώθηση του Slow Tourism.

Το Med Pearls είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα που στοχεύει στην καθιέρωση της διεθνούς θέσης της Μεσογείου ως σημαντικού προορισμού ποιότητας για το Slow Tourism, επιταχύνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί από τη δημόσια και την ιδιωτική συνεργασία. Το Slow Tourism προσκαλεί τους επισκεπτες να βιώσουν τον προορισμό όχι με τους αστραπιαίους ρυθμούς μιας επίσκεψης-εξπρές, αλλά να ανακαλύψουν νέες άγνωστες αλλά και ιδιαίτερες πτυχές του.

Στο έργο συμμέτεχουν η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, μέσω εταιρικής σχέσης οκτώ φορέων. Tο έργο λοιπόν θα επιδιώξει τη συνεργασία μεταξύ εταίρων από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου το σχεδιασμό νέων τουριστικών προϊόντων, που θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα του τουρισμού.