Skip to main content

Σε τρεις αμερικανούς απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής

Οι τρεις επιστήμονες «επίλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία» ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων.
Τρεις αμερικανοί επιστήμονες βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2009 για τις εργασίες τους στο ένζυμο τελομεράση και την ανακάλυψή τους για το πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφονται και προστατεύονται από την αποικοδόμηση, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ στη Στοκχόλμη.

Η γεννημένη στην Αυστραλία Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, ο γεννημένος στηΒρετανία Τζακ Σζόστακ και η Κάρολ Γκρέιντερ κέρδισαν το βραβείο πουσυνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών(1,42 εκατ. δολ.), ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα τηςΣουηδίας.

«Έλαβαν το βραβείο για τις εργασίες τους στην τελομεράση, ένα ένζυμο που προστατεύει τα χρωμοσώματα από τη γήρανση. Το ένζυμο αυτό μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί της αιώνιας νεότητας καθώς εμπλέκεται στην κυτταρική γήρανση. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην καρκινοποίηση των κυττάρων», τονίζει η επιτροπή.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι τρεις επιστήμονες «επίλυσαν το μείζον πρόβλημα στη βιολογία», δηλαδή πώς τα χρωμοσώματα αντιγράφηκαν πλήρως κατά τη διαίρεση του κυττάρου και προστατεύτηκαν από την αποικοδόμηση.

Το βραβείο Ιατρικής είναι κατά παράδοση το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ειρήνη ήταν τα πρώτα που απονεμήθηκαν το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη της δυναμίτιδας ΄Αλφρεντ Νόμπελ.