Skip to main content

Σε τρία βήματα η έκδοση των συντάξεων - Δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας η προσωρινή σύνταξη δεν καταργείται αλλά σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η άμεση καταβολή της εθνικής σύνταξης.

Η καταβολή της προσωρινής σύνταξης έως και 80% του μέσου μισθού του τελευταίου χρόνου, περίπου 700 ευρώ, δεν καταργείται αλλά θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο μετά την άμεση καταβολή της εθνικής σύνταξης έως 384 ευρώ στους εν αναμονή συνταξιούχους. Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου εργασίας διαψεύδοντας την «παραφιλολογία» πως καταργείται η προσωρινή σύνταξη με τη μορφή που τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο αποσαφηνίζει ότι στο εξής θα ακολουθούνται τρία βήματα έως την έκδοση της οριστικής σύνταξης: Μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη -σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα. Τώρα ερχόμαστε και προσθέτουμε και ένα βήμα ακόμη:

Συγκεκριμένα:

1. Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

2. Για 15 έτη ασφάλισης, το ποσό είναι 345,60 ευρώ

3. Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ

4. Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ

5. Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ

6. Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και

7. Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

8. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

-Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

-Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.