Skip to main content

Σε τροχιά υλοποίησης το Φράγμα Μαρμαρά στο νομό Καβάλας

Το φράγμα του Μαρμαρά, έργο προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ.ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί σε ετήσια βάση περίπου 25 εκατ. κμ νερού.
Σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε το φράγμα του Μαρμαρά στο νομό Καβάλας, έργο προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ.ευρώ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί σε ετήσια βάση περίπου 25 εκατ. κμ νερού. Ο αγιασμός των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιούνται στο νομό Καβάλας», τόνισε ο νομάρχης, κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο οποίος επεσήμανε ότι σε διάστημα ενός έτους το έργο θα έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά την πρώτη του φάση που αφορά αυτό καθαυτό το κατασκευαστικό κομμάτι, δηλαδή τον ταμιευτήρα και τη δημιουργία της λιμνοδεξαμενής. Έπεται η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, ενός έργου που στην ολοκλήρωσή του θα δώσει τη δυνατότητα άρδευσης 13.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή και το οποίο θα κοστίσει  περίπου 15 εκατ.ευρώ.

Ο κ.Καλλιοντζής ευχαρίστησε τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καβάλας, που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερκεράσουν όλα τα εμπόδια που εμφανίσθηκαν στην πορεία ως την οριστική ένταξη του έργου στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που απαιτήθηκε ο επανασχεδιασμός βασικών παραμέτρων του έργου, λόγω παρατηρήσεων από συναρμόδιους φορείς, όπως το Δασαρχείο.

Ο κ.Σταμάτης υπογράμμισε ότι η πολιτεία, χρηματοδοτώντας ένα τέτοιο έργο, κάνει εμφανές με τον πλέον εμφατικό τρόπο το αμέριστο ενδιαφέρον της για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά και για την διαφύλαξη και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, καθώς το φράγμα θα συγκρατεί 25 εκατ. κμ νερό, τα οποία διαφορετικά θα διοχετεύονταν στη θάλασσα «Είμαι βέβαιος πως το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή», τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως θα εξοικονομηθούν και τα υπόλοιπα 15 εκατ.ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου.

Ο δήμαρχος Ορφανού, κ. Κατεβάογλου ευχαρίστησε τον κ. Καλλιοντζή για την κατασκευή του φράγματος, λέγοντας πως με την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του έργου, θα ωφεληθούν άμεσα οι αγρότες του δήμου του, προτείνοντας μάλιστα, το φράγμα να ονομασθεί «φράγμα Καλλιοντζή», προς τιμήν του νομάρχη Καβάλας ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών που κατέβαλε για την κατασκευή του.