Skip to main content

Σε ύψη - ρεκόρ το κόστος δανεισμού σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία

Τι αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού των δύο πρώτων και το spread του δεκαετούς ομολόγου της τελευταίας.
Σε ύψη, που πριν από λίγο καιρό θα φάνταζαν απίστευτα, σκαρφάλωσε πλέον το κόστος του δανεισμού για την Πορτογαλία και την Ισπανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, το επιτόκιο δανεισμού της Λισσαβόνας έφτασε πλέον στο 6,95% και βρίσκεται μια μόλις ανάσα από το ψυχολογικό όριο του 7%, που θεωρείται ως το όριο - συναγερμός για την προσφυγή στο μηχανισμός στήριξης των ...αναξιοπαθούντων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ακόμη χειρότερα, όμως, συγκριτικά, είναι τα νέα που φτάνουν από το μέτωπο της πέμπτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της ισπανικής. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Μαδρίτη έκλεισε το Νοέμβριο με το επιτόκιο δανεισμού να έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5,5%.

Κι όλα δείχνουν ότι η Γερμανία πολύ δύσκολα θα αποφύγει το πικρό ποτήρι της διάσωσης και των δύο. Μόνο που η Ισπανία, μέσα στην επόμενη τριετία, θα χρειασθεί περί τα 400 δισ. ευρώ, απλώς για να πληρώσει τους πιστωτές της. Κατά συνέπεια, θα τινάξει στον αέρα την μπάνκα κάθε μηχανισμού διάσωσης και πιθανότατα κάθε επόμενη μέρα της Ευρωζώνης. Κι ακολουθεί αμέσως μετά τη Ιταλία, η οποία είδε το spread του 10ετούς ομολόγου της να διαμορφώνεται κοντά στις 250 μονάδες βάσης, που συνιστά ρεκόρ για τα δεδομένα της. Όλα δείχνουν ότι η «μηχανή» της ΟΝΕ οδεύει προς υπερθέρμανση.