Skip to main content

Σε υψηλά δύο εβδομάδων οι τιμές πετρελαίου

Σε υψηλά δύο εβδομάδων - πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι - αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάρη στην άνοδο των χρηματιστηρίων, αλλά και στις προβλέψεις για αύξηση της κατανάλωσης στις Η
Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η διεθνής οικονομία είναι υψηλές ενεργειακές τιμές. Αν και η ύφεση διατηρεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση και επομένως και τις τιμές, ωστόσο οι προσδοκίες για ανάκαμψη φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Σε υψηλά δύο εβδομάδων - πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι - αναρριχήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάρη στην άνοδο των χρηματιστηρίων, αλλά και στις προβλέψεις για αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Αυτήν την εβδομάδα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν ενισχυθεί σχεδόν 8% εξαιτίας των ενθαρρυντικών στοιχείων για τη ζήτηση πετρελαίου στη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο και μετά τη διαβεβαίωση της Κίνας ότι δεν θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της σε ομόλογα της ευρωζώνης.

Στις 11:47 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου σημείωνε άνοδο 1,13 δολαρίων, στα 75,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 75,63 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 97 σεντς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας (ΕΙΑ), η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν 7% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες χάρη στην άνοδο 16% που σημείωσε η ζήτηση για διυλισμένα προϊόντα.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι, είχε καλέσει τα μέλη του Οργανισμού να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του για τα επίπεδα παραγωγής, κάνοντας λόγο για περίσσεια προσφοράς στις αγορές, η οποία σε συνδυασμό με κερδοσκοπικές κινήσεις πιέζει τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω.

«Ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης πτώσης των τιμών την περασμένη εβδομάδα είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η πτώση έχει όμως να κάνει και με τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης», τόνισε ο Αλ Μπάντρι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει νέες περικοπές στην παραγωγή. «Έχουμε ήδη από το Δεκέμβριο του 2008 αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αυτό που χρειάζεται είναι όλα τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή», είχε πει χαρακτηριστικά. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ σημείωσε ακόμη ότι το καρτέλ δεν έχει θέσει κάποια συγκεκριμένη τιμή-στόχο για το πετρέλαιο.  Παρ’ όλα αυτά είναι σύνηθες φαινόμενο οι λεκτικές παρεμβάσεις αξιωματούχων του Οργανισμού όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν σημαντικά θέτοντας σε κίνδυνο την κερδοφορία των πετρελαιοπαραγωγών.