Skip to main content

Σε Βαγιοχώρι και Μοναστηρίου οι νέες δομές για τους πρόσφυγες

Η τράνζιτ δομή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα είναι στο Βαγιοχώρι, ενώ του δήμου σε κτήριο επί της οδού Μοναστηρίου.

Οι νέες δομές για την αντιμετώπιση των αυξημένων πρσοφυγικών ροών βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης της ομάδας εργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό η τράνζιτ δομή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα είναι στο Βαγιοχώρι, ενώ του δήμου σε κτήριο όπου στεγάζονται κοινωνικές υπηρεσίες στην οδό Μοναστηρίου.

"Η επόμενη κίνηση είναι να το αδειάσουμε το Βαγιοχώρι, να το καθαρίσουμε και να το συνδιαμορφώσουμε για να μπορούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις υποδοχής εκει, με βιώσιμες κατασκευές, για να έχουν οι άνθρωποι ενα αξιοπρεπές περιβάλλον όσο περιμένουν να τους διατεθεί δευτερεύουσα υποδομή στην ενδοχώρα" τόνισε ο Νίκος Ράγκος, περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην εν λόγω δομή θα μπορούν να παραμείνουν για διάστημα 35-40 ημερών.

Ήδη χθες έγινε η μεταφορά 108 ατόμων απο το Βαγιοχώρι σε δομή η οποία επεκτάθηκε στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον κ. Ράγκο τώρα είναι στη δομή 165 άτομα και σκοπός είναι μέχρι τέλους του μήνα να απορροφηθούν σε άλλες δομές και αν θεωρηθεί επιτακτική ανάγκη να διατεθούν και ξενοδοχεία.

"Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στη λειτουργία μιας δομής 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων. Έχει ωριμάσει η ιδέα, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα λειτουργεί συνεπικουρικά με την δομή του υπουργείου" τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης.

Όπως σημείωσε, ο δήμος εκτιμά ότι είναι ένας χώρος, δυναμικότητας 70 ατόμων που βολεύει γιατί δεν είναι στο κέντρο της πόλης. "Εάν δούμε ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα θα προχωρήσουμε σε δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Θα είμαστε έτοιμοι να την λειτουργήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους", ανέφερε.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη είναι να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που είδαμε στην Πλατεία Αριστοτέλους.

"Η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει χώρους για διοικητική μέριμνα. Επιτέλους το υπουργείο άρχισε να ακούει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προηγούμενα τρία χρόνια δυστυχώς δεν ελάμβανε υπόψη τις εισηγήσεις μας. Πάγια άποψή μας είναι η ισομερής κατανομή όλων των μεταναστών" σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Αηδονόπουλος.

Όπως είπε, "υπάρχει παντελής απουσία μεταναστών από την Πελοπόννησο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Έχει δομές που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μετανάστες και εκτιμώ ότι με το τρένο αίρεται και το εγκληματικό έργο των λαθροδιακινητών".

Οπως είπε ο κ. Ράγκος απο τις 50 δομές στην περιοχή μας πλέον είναι στις 17.

Στη σύσκεψη της ομάδας εργασίας συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης, ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, η εντεταλμένη σύμβουλος Σοφία Ασλανίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Αηδονόπουλος και εκπρόσωποι ΜΚΟ.