Skip to main content

Σε βαρομετρικό χαμηλό η αγορά της Θεσσαλονίκης στις θερινές εκπτώσεις

Η αγοραστική κίνηση στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων είναι ακόμη χαμηλότερη από ό,τι το περυσινό καλοκαίρι των capital controls.

Ούτε οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές, στον περίπου ενάμισι μήνα των θερινών εκπτώσεων, είναι ικανές να αναθερμάνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ φέτος παρατηρείται το αδιανόητο αρχικά, ότι δηλαδή η κίνηση είναι ακόμη μικρότερη από πέρυσι, χρονιά που η αγορά είχε δεχθεί το σοκ των capital controls.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, ούτε οι μεγάλες μειώσεις τις τιμές, από 30% έως και 70%, ούτε και η ποικιλία στα προσφερόμενα προϊόντα, είναι ικανές να κάνουν τον καταναλωτή να βάλει το χέρι στη τσέπη.

"Είναι φανερό ότι ούτε οι εκπτώσεις, ούτε οι προσφορές, ούτε οι προεκπτώσεις μπορούν να κινήσουν αποτελεσματικά την αγορά κι αυτό επειδή δεν μένουν χρήματα στο κόσμο για να ψωνίσει. Με την πολιτική που έχει ακολουθηθεί αυτά τα χρόνια της κρίσης και που τώρα κορυφώνεται, παίρνουν τα χρήματα από τον κόσμο πριν προλάβουν αυτά να κυκλοφορήσουν στην οικονομία. Η πολιτική που έχει ακολουθηθεί, με τις μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων, τα μέτρα υπερφορολόγησης, έχει πλήξει πρώτα και πάνω απ' όλα το εμπόριο", τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ εξήγησε και το απίστευτο εκ πρώτοις φαινόμενο, φέτος η αγοραστική κίνηση να είναι μικρότερη απ' ότι το καλοκαίρι του 2015, με το κλείσιμο των τραπεζών και τους ελέγχους στη κίνηση κεφαλαίων.

"Η πλειοψηφία των καταναλωτών ανήκει στα μέσα εισοδήματα, στους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους αυταπασχολούμενους με μηνιαία έσοδα 800- 1000 ευρώ. Αυτής της μεγάλης ομάδας καταναλωτών η οικονομική κατάσταση έχει φέτος χειροτερέψει και εκεί βρίσκεται η αιτία του προβλήματος. Η αγορά δεν κινείται από τη μειοψηφία αυτών που έχουν τα υψηλά εισοδήματα, αλλά από τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα που έχουν κουτσουρευτεί και συνεχώς μειώνονται", πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ πιστεύει ότι ακριβώς στη μεγάλη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και στους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης, βρίσκεται η αιτία και για τη μεγάλη φοροδιαφυγή η οποία, όπως υποστήριξε δεν πρόκειται να χτυπηθεί ουσιαστικά ούτε με την υποχρεωτική χρήση των μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις, ούτε και με τη σύνδεση του αφορολογήτου των πολιτών με δαπάνες που θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

"Θα καλύπτουν το ποσοστό των δαπανών που αφορά το αφορολόγητο με ηλεκτρονικές πληρωμές και δυστυχώς, εκτιμώ, ότι για τις υπόλοιπες δαπάνες θα διαπραγματεύονται τις τιμές αντί της λήψης αποδείξεων", είπε ο κ. Φιλιππίδης.

Ο Σύλλογος με την ολοκλήρωση της περιόδου των εκπτώσεων θα πραγματοποιήσει έρευνα σε επιχειρήσεις - μέλη του προκειμένου να καταγραφεί η κίνηση της αγοράς. "Δεν θέλω να σπεύσω να κάνω εκτιμήσεις για την κίνηση της αγοράς, αλλά μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι πήγαμε χειρότερα από πέρυσι".