Skip to main content

ΣΕΒΕ: Παράπλευρες απώλειες σε απασχόληση, επιχειρήσεις και οικονομία φέρνουν τα νέα μέτρα

Η μειωμένη κατανάλωση στην αγορά, από την επίδραση των νέων μέτρων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη δημιουργία υπερβάλλουσας προσφοράς εργασίας και οι επιχειρήσεις μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην κάλυψ
Πάρα πολύ δύσκολα μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν κατά την εφαρμογή τους πόνο, κόπο και παράπλευρες απώλειες στον τομέα της απασχόλησης, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν κι ως ευκαιρία μέσα από έξυπνες λύσεις και πολιτικές που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μετά τη συμφωνία με την Τρόικα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.

Ιδιαίτερα για το θέμα της νέας έκτακτης εισφοράς προς τις κερδοφόρες επιχειρήσεις ο κ. Βασίλης Θωμαΐδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η απόφαση αυτή, ενώ για άλλη μια φορά επεσήμανε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις από την κλονισμένη αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.

Δίνη ρευστότητας

«Στη μεγάλη δίνη της έλλειψης ρευστότητας που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια κάθε έκτακτο μέτρο που απορροφά ρευστότητα από το ταμείο μιας επιχείρησης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη βιωσιμότητά της και μακροπρόθεσμα για όλη την οικονομία της χώρας», επεσήμανε ο κ. Θωμαϊδης και εξήγησε ότι «σημασία μεγάλη έχει η βάση υπολογισμού των κερδών μιας επιχείρησης. Από το 2008 μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει στον τομέα αυτό και οι επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες το 2008, το 2009 βρέθηκαν σε δυσκολία». Περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εκτίμησε ότι, αν και με το φορολογικό νομοσχέδιο ενθαρρύνονται οι επενδύσεις σε ανάπτυξη, αυτό πιθανότατα θα υπονομευτεί από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Εργασιακές σχέσεις

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Θωμαϊδης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που δρομολογούνται για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. «Η ανταγωνιστικότητα σχετίζεται με το είδος των εργασιακών σχέσεων και όχι με το ύψος των αμοιβών», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως «σημασία έχει το αποτέλεσμα που παράγει η μισθοδοσία μιας επιχείρησης και όχι το ύψος της». Στο σημείο αυτό, δε, αν και δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ξεκαθάρισε ότι εφεξής και ο δημόσιος τομέας θα μετάσχει στην αντιμετώπιση του ελλείμματος, το οποίο έως τώρα καλούνταν ο ιδιωτικός να καλύψει.

Παράπλευρες απώλειες

Αναφορικά με τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι η μειωμένη κατανάλωση στην αγορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη δημιουργία υπερβάλλουσας προσφοράς εργασίας και οι επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην κάλυψη μισθών, θα κληθούν να προχωρήσουν σε απολύσεις. «Είναι τρομερά δύσκολο για μια επιχείρηση και δη εξαγωγική, που έχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να εκπαιδεύσει έναν υπάλληλο, να αναγκαστεί να τον απολύσει. Αλλά όταν δεν υπάρχει ταμείο, η λύση για να σωθεί το υπόλοιπο σώμα της εταιρείας είναι να υπάρξουν απολύσεις», είπε ο κ. Θωμαϊδης και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί προσεχώς.

Αίσθηση δικαίου

Σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων και των αντιδράσεων από την κοινωνία, ο επικεφαλής του ΣΕΒΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι «υφίστανται παράμετροι που θα μας βοηθήσουν να τα εφαρμόσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια πατρίδα όπως την γνωρίσαμε εμείς οι παλαιότεροι». Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από μια αίσθηση δικαίου και ότι «ο κόπος κι ο πόνος από την εφαρμογή τους θα μοιράζεται με ισονομία σε όλους».

Μαύρο πρόβατο

Η ζημιά, πάντως, για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, εξαιτίας των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και της συνακόλουθης έλλειψης αξιοπιστίας που της κληροδότησαν αυτά, είναι ήδη μεγάλη. «Η επιφυλακτικότητα είναι μια επιεικής έκφραση», είπε ο κ. Θωμαϊδης και μίλησε για λοιδορία απέναντι στην κυβέρνηση, για «μαύρο πρόβατο στην Ευρωζώνη» και «κακό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με τον ίδιο τα προβλήματα έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και στις εμπορικές σχέσεις των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. «Οι πελάτες πλέον ζητούν διαβεβαιώσεις ότι θα είμαστε σε θέση να παραδίδουμε σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο, ενώ οι προκαταβολές έχουν τελειώσει. Τώρα η αποπληρωμή γίνεται με την παράδοση των προϊόντων», είπε και συμπλήρωσε ότι οι προμηθευτές, από την άλλη πλευρά, ζητούν προκαταβολικά τα χρήματά τους, για να εκτελέσουν την παραγγελία. Εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα αλλάξει αμέσως η κατάσταση, με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του μηχανισμού στήριξης και αφού επανάλαβε ότι η Ελλάδα είχε την εικόνα του κακού παιδιού που κορόιδευε όλο τον κόσμο, τόνισε πως η φήμη χτίζεται πολύ δύσκολα και γκρεμίζεται με μια κίνηση. «Ό,τι κερδίσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το χάσαμε και έχουμε γυρίσει πίσω δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Θωμαϊδης και χαρακτήρισε «λεκέ» για την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό την απογραφή του 2004.

Ήρθε η ώρα για εξαγωγές

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε, επίσης, πως «την προηγούμενη 5ετία η πολιτική του ΟΠΕ έβαλε ταφόπλακα στις ελληνικές εξαγωγές» και τόνισε πως ήρθε η ώρα να μπει ξανά στο προσκήνιο ο κλάδος, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Λακασάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανατοποθέτησης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη σύσταση ενός προγράμματος για τη διαχείριση της κρίσης. Αμφότεροι ζήτησαν να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους «ακόμη κι αν δεν είναι το ίδιο καλά με τα ξένα, διότι αν τις στηρίξουμε θα επιβιώσουν και θα τις βοηθήσουμε την επόμενη φορά να τα κάνουν καλύτερα».

Συνέδριο

Αφορμή για τις δηλώσεις του προεδρείου του ΣΕΒΕ ήταν η οργάνωση του συνεδρίου του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών και της ειδικής γραμματείας ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, με τίτλο: «Συστήματα Στήριξης Εξωστρέφειας». Πρόκειται για μα ημέρα αφιερωμένη στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη στήριξη της εξωστρέφειας επιχειρήσεων &  οικονομιών που οργανώνεται την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010.

Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εξωτερικών και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ομιλητών 9 χωρών από Υπουργεία, Οργανισμούς, Οικονομικά Τμήματα Πρεσβειών και Μεικτά επιμελητήρια και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΕΒΕ για την εξειδίκευση των δράσεων εξωστρέφειας που μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα χαιρετήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κος Σπύρος Κουβέλης, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κος Μάρκος Μπόλαρης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, κος Μανώλης Πατεράκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κος Βασίλης Θωμαΐδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρηματικών Συναλλαγών της EUROBANK EFG, κος Ανδρέας Χασάπης. Ομιλητές θα είναι: ο κος Bruno Freytag, Εμπορικός Σύμβουλος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο κος Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου, ο κος Michel Bauza, Επικεφαλής της Γαλλικής Εμπορικής Αποστολής στην Ελλάδα, UBIFRANCE, και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κος Μartin Knapp.

Στο δεύτερο μέρος, θα μιλήσουν εκπρόσωπος του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και ο καθηγητής Gaetano Fausto Espositο, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξένων Επιμελητηρίων της Ιταλίας, ο Εμπορικός & Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ολλανδίας, Δρ. Hans Renia, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδύσεων & Εξαγωγών του Πολωνικού Υπουργείου Οικονομίας, κα Renata Iwaniuk και η Ειδική του Οργανισμού για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, κα Anna Tarnawa.  Στο τελευταίο μέρος θα ενημερώσει για τις πρακτικές εξωστρέφειας ο Σύμβουλος του Οικονομικού Τμήματος της Ισπανικής Πρεσβείας, κος Alejandro Fraga και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα Kathrin Kay. Συντονιστές στο πρόγραμμα θα είναι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς σχετικών οργανισμών, ενώ στο κλείσιμο της εκδήλωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα γίνουν προτάσεις για την στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της μελέτης που εκπόνησε ο ΣΕΒΕ, το φετινό Μάρτιο, αναφορικά με τα εργαλεία και τις στρατηγικές εξαγωγών που χρησιμοποιούν οι άλλες χώρες για τη στήριξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων τους. Το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών του ΣΕΒΕ, συλλέγοντας στοιχεία από τους Συμβούλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών σε είκοσι μία χώρες, αποτύπωσε τις πρακτικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων των χωρών αυτών. Από την έρευνα προέκυψε ότι υπάρχουν 7 ομάδες δράσεων ενίσχυσης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Eθνική Στρατηγική Εξαγωγών, Χρηματοδότηση, Ασφάλιση/ Εγγυήσεις/ Τραπεζική Χρηματοδότηση, Προώθηση/ Προβολή/ Country Branding, Εκπαίδευση, Παροχή πληροφόρησης, Ηλεκτρονικό Εμπόριο.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν, Πρόεδροι & Εκπρόσωποι Φορέων, Κλαδικών & Επαγγελματικών Οργανισμών, Συνδέσμων, Επιμελητηρίων όλης της χώρας, Περιφερειών, Πρόεδροι & Εκπρόσωποι Τραπεζών, Πρέσβεις, Πρόξενοι, Εμπορικοί Ακόλουθοι, Εκπρόσωποι Ξένων Επιμελητηρίων, Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, και Επιχειρηματίες.