Skip to main content

ΣΕΒΕ: «Σε πόλεμο οι ΜΜΕ με τις τράπεζες»

Η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω των πιέσεων που ασκούν τράπεζες, δήλωσε πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Β. Θωμαίδης, ο οποίος ζητάει πάγωμα των τοκοχρεολυσίων για 2 χρόνια, ενίσ

«Πόλεμο» με τις τράπεζες έχουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν με το «αίμα» τους την όποια αναχρηματοδότηση ζητήσουν, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Θωμαίδης, σε συνέντευξη που έδωσε και θέλοντας να περιγράψει το δυσμενές περιβάλλον δραστηριοποίησης των εταιριών ενώ μέσω παγκόσμιας οικονομικής  και εθνικής κρίσης. 


Επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης στο πλαίσιο μιας εθνικής εξαγωγικής στρατηγικής με επίκεντρο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ενώ  θεραπευτικά  στην κατάσταση αυτή εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο Αναχρηματοδότησης, που πρότεινε η υπουργός Οικονομίας. Υποστήριξε ότι «η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω των πιέσεων που δέχονται από τις τράπεζες, αν και στην περιφέρεια υπάρχουν επιχειρήσεις που προσδοκούν τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη».


Ο κ. Θωμαίδης τόνισε ότι τα κυρίαρχα  προβλήματα των μικρών και μικρομεσαίων εξαγωγικών και μη, επιχειρήσεων    είναι η έλλειψη ρευστότητας σε σημείο μάλιστα «να μην έχουν κεφάλαια να αγοράσουν α’ ύλη για να υλοποιήσουν τις παραγγελίες τους». Ωστόσο  για να αντιμετωπιστεί η   δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εξαγωγικές επιχειρήσεις προτείνει πάγωμα των τοκοχρεολυσίων για μια διετία, ενίσχυση της ρευστότητας με ανταγωνιστικούς όρους, που θα παράγουν προστιθέμενη αξία και τη θέσπιση ενός νέου ΤΕΜΠΜΕ, στοχευμένου κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.


Αναγνώρισε ότι η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει σωστές κατευθύνσεις, αλλά αναμένει να ληφθούν ανάλογα μέτρα και να  εφαρμοστούν  και τότε θα διαφανεί  απόλυτα η ορθότητα τους. Ωστόσο είπε ότι θεωρεί θετικό το μέτρο που πρότεινε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη για την ίδρυση Ταμείου Αναχρηματοδότησης. Παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές εξαγωγές καταβαραθρώθηκαν μέχρι σήμερα –τον Οκτώβριο του 2009 συνέχισαν την ισχυρή πτωτική τους πορεία κατά -26,7%- γιατί στηρίζονταν στην τιμή  και όχι στην ανταγωνιστικότητα, με συνέπεια τα προϊόντα να μην αγοράζονται ούτε από τους Έλληνες, πόσο μάλλον από τους ξένους. 


Εξήγησε ότι είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση μιας εθνικής εξαγωγικής στρατηγικής που θα επικεντρώσει  την προσοχή της  στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη στόχευση σε νέες αγορές και στις επενδύσεις σε νέα, καινοτόμα ανταγωνιστικά προϊόντα. Στρατηγική που μέχρι τώρα δεν ακολούθησε καμμία κυβέρνηση, ανέφερε με συνέπεια  τη διόγκωση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και τη φθίνουσα πορεία των εξαγωγών. 


Τροχοπέδη το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο


Το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ,  οδηγεί την ελληνική οικονομία στο τέλμα των δίδυμων ελλειμμάτων, τρεχουσών συναλλαγών και δημοσίου χρέους, γεγονός που εμποδίζει περαιτέρω την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ενώ ενισχύει τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.


Για το υφιστάμενο σύστημα στήριξης των ελληνικών εξαγωγών είπε ότι  παρουσιάζει πολύ σημαντικές αδυναμίες, που δεν δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομία  να ενισχύσει την ισχνή της εξαγωγική επίδοση στις διεθνείς αγορές. Οι αδυναμίες κατά τον κ. Θωμαίδη εστιάζονται στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων για τις εξαγωγές, στην έλλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας και στην έλλειψη συνάφειας και συντονισμού των εθνικών προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την ελληνική εξωστρέφεια, που θα εστιάσει στην χάραξη μίας δυναμικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, και στον σχεδιασμό ενός ενιαίου πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με καθορισμό συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για αγορές και αγαθά. Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η βελτίωση των μηχανισμών συντονισμού, παρακολούθησης και εποπτείας των Φορέων Εξωστρέφειας.


Η αριθμητική ανάλυση εξαγωγών


Ο ΣΕΒΕ επιχειρώντας μια αποτίμηση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών για το εννιάμηνο του 2009 και αξιοποιώντας τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών για το εννεάμηνο του 2009 σημείωσαν μείωση 2,3 δις συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2008, ποσό που μπορεί να αποτυπωθεί εναλλακτικά ως 1,3% του ΑΕΠ και διαμορφώθηκαν σε 10,6 δις ευρώ. Ως προς την πορεία της εξαγωγικής δραστηριότητας ανά μήνα, παρατηρείται ότι ενώ για τις περισσότερες εκ των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης, η μηνιαία μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας φαίνεται πως σταδιακά υποχωρεί σε ποσοστά κάτω του 20%,  για τη χώρας μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο του 2009, οι ελληνικές εξαγωγές σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ μειώθηκαν κατά 26,7% και διαμορφώθηκαν σε 3.328 εκατ. ευρώ.


Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι έξι κυριότεροι κλάδοι, με σημαντικότερη τη μείωση στον κλάδο της ενέργειας (καύσιμα-πετρελαιοειδή), κατά 27,2% και στον κλάδο του βιομηχανικών αγαθών κατά 25,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Αντίθετα, ο κλάδος των τροφίμων-ποτών καταγράφει οριακή μείωση, κατά 0,9% και δεύτερη μικρότερη μείωση σημειώνουν οι εξαγωγές χημικών προϊόντων, κατά 13,4%.

Στην ΕΕ-27 αντίστοιχα, καταγράφεται μείωση στους πέντε από τους έξι κυριότερους κλάδους, με σημαντικότερη τη μείωση στον κλάδο των μηχανημάτων, κατά 47,7% και της ενέργειας, κατά 37,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ  στον κλάδο των τροφίμων και ποτών η ΕΕ-27  χάνει την εξαγωγική της δύναμη κατά 10,4% ή κατά 5,2 δις ευρώ, η χώρα μας καταγράφει μείωση μόλις κατά 0,9%.


Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά χώρα, παρατηρείται ότι στις 8 από τις 10 κυριότερες αγορές σημειώνεται μείωση, με εξαίρεση τις ΗΠΑ +1,4% και την Αλβανία +2%. Ισχυρότερη μείωση παρουσιάζεται στην Ιταλία (-24,7%), που είναι η κυριότερη αγορά και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-24,5%), ενώ μικρότερη μείωση καταγράφεται στην Κύπρο (-4%). Στις εμπορικές ροές της χώρα μας με τους βασικούς εταίρους της ΕΕ-27 παρατηρείται ότι σε τρεις από τις δέκα συνολικά οικονομίες η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε το εννιάμηνο του 2009 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές στην Ελβετία αυξήθηκαν κατά 6,6%, στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 74%, και στις ΗΠΑ κατά 1,4%.

Αντίστοιχα, στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς εταίρους της, καταγράφεται σημαντική μείωση και με τις δέκα συνολικά οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat αποδίδουν ισχυρότερη μείωση στο μερίδιο αγοράς της ΕΕ-27 στη Ρωσία κατά 40,4%. Ακόμα, ισχυρή μείωση καταγράφηκε στην αγορά της Τουρκίας (-26,5%), ενώ η μικρότερη μείωση σημειώνεται στις εξαγωγές προς την Κίνα (+1,5%).


Εξωτερικό εμπόριο Υπηρεσιών


Η σημασία των υπηρεσιών στις οικονομίες της ΕΕ27 ναι μεν αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, αλλά  στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ27 παραμένει διαχρονικά χαμηλή, και συγκεκριμένα από το 2001 κυμαίνεται μεταξύ 25-27%. Για τη χώρα μας αντίθετα, η συνεισφορά των υπηρεσιών είναι διαχρονικά δυσανάλογα υψηλή, με αναλογία περίπου 2 προς 1.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών και για εννιάμηνο του 2009 διαπιστώνεται, μια ισχυρή μείωση στις εισπράξεις-εξαγωγές υπηρεσιών, της τάξης του 22% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι πληρωμές-εισαγωγές υπηρεσιών παρουσιάζουν για το ίδιο διάστημα πτώση της τάξης του 16,4%, ενώ το πλεόνασμα υπηρεσιών μειώθηκε κατά 26,8% ενώ σε αξία ανήλθε σε 10.853 εκατ. ευρώ.


Εξετάζοντας τις εισπράξεις-εξαγωγές υπηρεσιών ανά κατηγορία, διαπιστώνεται ότι η σημαντικότερη μείωση, κατά 27% προέρχεται από τις μεταφορές, που αποσπούν το 47% των συνολικών εξαγωγών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις-εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών μειώθηκαν κατά -6,4%, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών υπηρεσιών αυξάνεται διαχρονικά και το εννιάμηνο του 2009 ανήλθε σε 42,5%. Κατά τον ΣΕΒΕ αναδεικνύεται η ανάγκη για ενεργή προσπάθεια ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας και των υπόλοιπων κατηγοριών υπηρεσιών πέρα από τις μεταφορές, οι οποίες σήμερα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ισοζύγιο των υπηρεσιών και συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ελληνικό ΑΕΠ.