Skip to main content

ΣΕΦ: Η μεγάλη μείωση στις τιμές πώλησης των φωτοβολταϊκών ακυρώνει το ν/σ

Για αιφνιδιασμό και εχθρική στάση προς τα φωτοβολταϊκά κατηγορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Για αιφνιδιασμό και εχθρική στάση προς τα φωτοβολταϊκά κατηγορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΦ, αφορμή «αποτελεί η απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε το ΥΠΕΚΑ, για να ανακοινώσει τη δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, ακυρώνοντας στην πράξη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που το ίδιο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Δεκεμβρίου».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ αναφέρει: «την ώρα που ο Πρωθυπουργός θεωρεί την αναξιοπιστία ως μέγιστη απειλή για τη χώρα, το ΥΠΕΚΑ έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, στέλνοντας το λάθος μήνυμα στις αγορές σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας».

 Σύμφωνα με τον ΣΕΦ «η υπαναχώρηση του ΥΠΕΚΑ από τις προτάσεις που το ίδιο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο και οι οποίες μιλούσαν ρητά για μη αλλαγή των όρων τιμολόγησης των φωτοβολταϊκών, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα χιλιάδων επενδύσεων. Ενώ η γραφειοκρατία κρατά ομήρους χιλιάδες επενδυτές εδώ και τρεισήμισι χρόνια, το αρμόδιο υπουργείο έρχεται για μια ακόμη φορά να αλλάξει τους όρους τιμολόγησης, τινάζοντας στον αέρα τα επενδυτικά τους σχέδια».

Επίσης, ο ΣΕΦ επισημαίνει ότι η στάση αυτή του ΥΠΕΚΑ επιβεβαιώνει όσα κατήγγειλε στις 9/2 στον Πρωθυπουργό για «συνειδητή υποβάθμιση του ρόλου των φωτοβολταϊκών και περιορισμό της διείσδυσης τους στο ενεργειακό ισοζύγιο προς όφελος λίγων μεγαλοεπενδυτών».

Σύμφωνα με το ΣΕΦ, «οι προτεινόμενες από το ΥΠΕΚΑ ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά ουδόλως βοηθούν την ανάπτυξη της πιο καθαρής ενεργειακής τεχνολογίας. Αντιθέτως, προσπαθούν να την περιορίσουν και μάλιστα με ένα ιδιαιτέρως άκομψο τρόπο, αυτόν της δημοσίευσης των νέων τιμών εν μέσω αργίας με χρόνο διαβούλευσης μόλις 4 μέρες».

Ο ΣΕΦ υποστηρίζει πως η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η επίτευξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε η αγορά φωτοβολταϊκών να ξεφύγει από τα σημερινά τραγικά επίπεδα και να απογειωθεί επιτέλους, όπως συμβαίνει σε άλλες, λιγότερο ηλιόλουστες χώρες, όπως η Γερμανία η οποία, μόνο το 2009, εγκατέστησε 100 φορές περισσότερα φωτοβολταϊκά από τη χώρα μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΦ καλεί το ΥΠΕΚΑ «να αποσύρει την απαράδεκτη πρότασή του και να σεβαστεί την αρχική του διατύπωση, όπως παρουσιάστηκε στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ προς διαβούλευση». Να παραμείνει, δηλαδή, το καθεστώς τιμολόγησης που ορίστηκε με το ν. 3734/09.

Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ, «απειλούνται χιλιάδες επενδύσεις, αλλά και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, μονάδες στις οποίες επενδύθηκαν 0,5 δισ ευρώ, επιδοτήθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους και τους αξίζει να ανθίσουν και να αναπτυχθούν. Μόνο που για να συμβεί αυτό, απαιτείται ένα σταθερό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο».


Απάντηση Μπιρμπίλη

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τ. Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της συνέντευξης για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα εβδομάδων να γίνει νόμος του κράτους.

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις των επιχειρηματιών του χώρου των φωτοβολταϊκών για το νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι η κατεύθυνση του υπουργείου παραμένει υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω του τιμολογίου αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.