Skip to main content

ΣΕΓΕ: Εργαστήριο για την επούλωση τραυμάτων μέσω της σεξουαλικής εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα Cassandra περιλαμβάνει σεξουαλική εκπαίδευση και πρακτικές σωματικής θεραπείας που ενθαρρύνουν τη συγκατάθεση και την επούλωση τραυμάτων.

Η Ευανθία Σταύρου, μέλος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) προσκαλεί όλα τα μέλη του Σ.Ε.Γ.Ε. να πάρουν μέρος στο εργαστήριο Cassandra, μια συνδιοργάνωση του ΦΙΞ in Art και του In Art Soma.

Από το 2011, το FIX in Art είναι ένας πολιτιστικός, δημιουργικός κόμβος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που βρίσκεται στο ορόσημο κτίριο της Θεσσαλονίκης, το παλιό ζυθοποιείο FIX, παρέχοντας ένα φιλόξενο σπίτι για δημιουργικές περιπέτειες και ανθρώπινη σύνδεση. Ο στόχος του FIX in Art είναι να ενισχύσει, να στηρίξει και να προωθήσει την καλλιτεχνική έκφραση, να προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση και ανταλλαγή ιδεών, να συνδέσει καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού τοπικά και διεθνώς, και να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες για το κοινό.

In-art Soma είναι ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικότητας και του φύλου μέσω της δημιουργικής συμμετοχής της κοινότητας. Δίνει προτεραιότητα σε μια ενσωματωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία συλλογικής δράσης, θεραπείας, φροντίδας και συνομιλίας γύρω από θέματα ισότητας, δικαιοσύνης, απελευθέρωσης και υγείας για όλα τα φύλα και τις σεξουαλικότητες.

Το Cassandra είναι ένα δίμηνο δωρεάν εργαστήριο για γυναίκες και θηλυκότητες. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνει σεξουαλική εκπαίδευση και πρακτικές της σωματικής θεραπείας που ενθαρρύνουν τη συγκατάθεση, την προσωπική φροντίδα και την επούλωση τραυμάτων, ως απάντηση στην αύξηση των γυναικοκτονιών, της ενδοοικογενειακής κακοποίησης, και του βιασμού στην Ελλάδα και διεθνώς.

«Μέσω των εργαστηρίων, της επαφής με την τέχνη, την εξερεύνησης του σώματος και τη συνδημιουργία ανακτούμε την αλήθεια μας. Κομμάτι του προγράμματος του In Art Soma που εξερευνά γυναικεία αρχέτυπα και αρχαίες μυθολογίες μέσω εργαστηρίων σωματικής κίνησης, και παραγωγή του ΦΙΞ in Art, το Cassandra έχει σκοπό να ενθαρρύνει συλλογικές συζητήσεις και την εκπαίδευση σε θέματα φυλετικών διακρίσεων, ανισότητας, βίας και προσωπικής φροντίδας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα εργαστήρια θα είναι στα Αγγλικά με εκπαιδευτικούς/ακτιβιστές/καλλιτέχνες από την Αμερική (Meryl Murman, Yanina Orellana, Amanda Sanfilippo) που έχουν εργαστεί για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσω σωματικής θεραπείας, εκπαίδευσης, σεξουαλικής υγείας και της τέχνης του ακτιβισμού συμμετέχοντας σε κινήματα όπως το #metoo και #niunamenos στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πρότζεκτ

Εργαστήρια Cassandra
1ος Κύκλος: 27 Αυγούστου - 26 Σεπτεμβρίου
Gathering the Collective VOICE με εισηγητές την Meryl Murman και την Yanina Orellana
Ομάδα A: Δευτέρες & Τετάρτες 11:00 - 14:00 στο FIX in Art
Ομάδα B: Τρίτες & Πέμπτες 18:00 - 21:00 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

2ος Κύκλος: 4 Οκτωβρίου - 7 Νοεμβρίου
Σεξουαλική Εκπαίδευση: Serpentine Self Discovery με εισηγητές την Amanda Sanfillipo and Meryl Murman
Heart Speak Live Artworks
I Am Missing Body 23-26 Σεπτεμβρίου
Shadow Selves & murmuration 5-7 Νοεμβρίου

«Πρώτος Κύκλος: Συγκεντρώνοντας την Κοινή ΦΩΝΗ

Στον πρώτο μήνα των εργαστηρίων θα χρησιμοποιήσουμε πρακτικές σωματικής και δραματικής θεραπείας, με έργα κίνησης, φωνής, αναπνοής ως εργαλεία. Μέσω της ομαδικής συζήτησης θα αναφερθούμε σε συλλογικά τραύματα, σε φυλετικές διακρίσεις και βία. Η παιδαγωγική μέθοδος του εργαστηρίου βασίζεται στη χρήση αρχετύπων, το μοίρασμα ιστοριών και την ενθάρρυνση πιο ουσιαστικής σύνδεσης με το σώμα, τις αισθήσεις και τη φωνή, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της διαίσθησης και της επιλογής συγκατάθεσης.

Δεύτερος Κύκλος: Σεξουαλική Εκπαίδευση: Serpentine Self Discovery

Ο δεύτερος κύκλος των εργαστηρίων θα είναι διαδραστικός και θα συζητήσουμε για πρακτικές συγκατάθεσης, τη σεξουαλική υγεία και ασφάλεια, την προστασία, καθώς και την υγεία των γυναικών (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών προϊόντων, της διατροφής και των ασκήσεων για ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες) την αναπαραγωγή, την ανατομία, την ταυτότητα φύλου και τη φροντίδα μέσω της αφήγησης, των αρχέτυπων και της ενσωμάτωσης με σκοπό τη βαθύτερη σύνδεση με το σώμα και τις αισθήσεις.

Το Cassandra περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία και εγκατάσταση τριών ζωντανών έργων τέχνης σε συνεργασία με τοπικές ομάδες (Dot2Dot), τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων και την τοπική κοινότητα, υπό την επιμέλεια των Meryl Murman & Evita Stavrou».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ στείλτε email στο inartsoma@gmail.com ή ενημερωθείτε από την εκδήλωση στο Facebook https://www.facebook.com/events/806213100256099

Για να πάρετε μέρος συμπληρώστε την φόρμα στο παρακάτω link: https://bit.ly/Cassandraformgr.