Skip to main content

Self test: Πώς θα γίνεται η διανομή τους στους πολίτες από τα φαρμακεία

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα προμηθευτούν οι φαρμακοποιοί τα ατομικά τεστ - Σταδιακά και με προτεραιοποίηση η διάθεσή τους στο κοινό

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία διανομής των self test στα φαρμακεία όλης της χώρας, προκειμένου να αρχίσει η διάθεσή τους στους πολίτες.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα ατομικά τεστ γρήγορης ανίχνευσης, έτσι ώστε να κάνουν μόνοι τους τον έλεγχο για τον κορωνοϊό, καθώς μετά και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, τελικά αποσύρθηκε από τον σχετικό νόμο η δυνατότητα διενέργειάς τους στα φαρμακεία. Ωστόσο, η διάθεσή τους στο κοινό δεν θα γίνει ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά και με βάση τον ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν αρχίσει να αποστέλλουν τις δηλώσεις στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες επιθυμούν να παραλάβουν τα τεστ. «Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα τα έχουμε παραλάβει, όμως ο κόσμος δεν θα τα πάρει ταυτόχρονα. Οι ΑΜΚΑ θα ανοίγουν σταδιακά και με προτεραιοποίηση, για να μη δημιουργείται συνωστισμός. Και πρώτα θα δοθούν σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και στους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης», ανέφερε.

Ανησυχία για τυχόν συνωστισμό

Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να διενεργούνται τα τεστ στα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί ανησυχούν ότι και μόνο η διάθεσή τους από τα καταστήματά τους θα δημιουργήσει συνθήκες συνωστισμού. Άλλωστε, ήδη τα φαρμακεία όλης της χώρας έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας από τις αρχές του χρόνου, καθώς συνδράμουν και στη διαδικασία των εμβολιασμών, διευκολύνοντας τους πολίτες στο κλείσιμο των ραντεβού.

«Ακόμα και η διανομή μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Υπολογίζουμε σε κάθε φαρμακείο θα μπαίνουν 100 με 150 άτομα καθημερινά να προμηθευτούν το τεστ. Ακόμα και 50 να είναι, όμως, χρειάζεται χρόνος. Θα πρέπει ένας υπάλληλος να ασχολείται μόνο με τον ΑΜΚΑ για να δει εάν ο πολίτης έχει πάρει τεστ από άλλο φαρμακείο, να δώσει το τεστ και κάποιες οδηγίες, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», επισήμανε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας, Λευτέρης Κουιμτζίδης.

Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, πάντως, αναμένεται να γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο για τη διανομή και τη χρήση των self tests, καθώς και η προβολή βίντεο, ώστε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος χρήσης τους από τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούνται ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα και συνολικά έως 4 τον μήνα.