Skip to main content

Σενάρια για αμερικανικό ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο στην Ελλάδα

Για τις ΗΠΑ τα ενεργειακά έχουν εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τις συμμαχίες τους στην περιοχή, αλλά και για το... γόητρό τους έναντι της Ρωσίας.

Τρέχουν τα σενάρια δημιουργίας ένας πλήρους αμερικανικού ναυπηγοεπισκευαστικού κέντρου στην Ελλάδα, με την απόκτηση και του Σκαραμαγκά. Τι προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες;

Α) Ακόμα και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στα συγκεκριμένα ναυπηγεία,

Β) Συντήρηση και επισκευές του αμερικανικού στόλου, όποτε κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο καθώς και

Γ) Υποστήριξη των πλοίων που μεταφέρουν αμερικανικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Αφρική.

Αυτό το τελευταίο σημείο κρατήστε το γιατί για τις ΗΠΑ τα ενεργειακά έχουν εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τις συμμαχίες τους στην περιοχή, αλλά και για το... γόητρό τους έναντι της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να δεχθεί ότι έχασε τον πρώτο γύρο από την Μόσχα και κινδυνεύει να χάσει και τους επόμενους.

Το γεγονός ότι η Μόσχα έχει έρθει πιο κοντά στην Άγκυρα, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ένας άλλος παράγοντας, που δεν παραβλέπεται. Υπενθυμίζεται ότι από το τουρκικό έδαφος περνούν ορισμένοι από τους βασικότερους αγωγούς, που κρατούν σε «ομηρία» την Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό πλούτο. Κι αυτό η Ουάσιγκτον θέλει να το «σπάσει¨.

Για αυτό και θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και για αυτό θα μπει δυναμικά στη διεκδίκηση κρίσιμων υποδομών επί ελληνικού εδάφους. Κι όχι μόνο προφανών, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και άλλων, όπως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.