Skip to main content

Τα σενάρια για τις εκλογές του 2023 στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Ζέρβας και η κεντροδεξιά «πολυκατοικία», η Καϊλή και οι προθέσεις της, το ερωτηματικό Νοτοπούλου και οι παρατάξεις που... χάθηκαν.

-Τα σενάρια που εξυφαίνονται σε διάφορες «γαλάζιες» παρέες στη Θεσσαλονίκη για τον κεντρικό δήμο και την υποψηφιότητα που θα στηριχθεί από την κεντροδεξιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, παίρνουν και δίνουν. Όλοι θεωρούν ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι το φαβορί για να υποστηριχθεί από τη ΝΔ (ανεπισήμως πάντα), λόγω της καλής σχέσης του με την κυβέρνηση και της προσωπικής σχέσης που έχει αποκαταστήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι... ασυμφωνίες προκύπτουν όταν αξιολογείται ο κ. Ζέρβας ως δήμαρχος. Εκεί παραμένουν ορισμένοι στα δεδομένα του 2019 και στην τότε εναντίωσή τους απέναντι στον δήμαρχο. Οι ίδιοι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ικανοποιημένοι ούτε από την «επίσημη» υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου, ούτε από εκείνη του Γιώργου Ορφανού. Κι όταν η κουβέντα πηγαίνει στο δια ταύτα, πρόσωπο ακόμη δεν έχουν να υποδείξουν. Οπότε οι κουβέντες είναι στον... αέρα, προτάσεις δεν υπάρχουν κι ο κ. Ζέρβας παραμένει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- η μοναδική επιλογή.

-Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως η Εύα Καϊλή μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο Θεσσαλονίκης και θα την καλοέβλεπαν για υποψήφια δήμαρχο, πλην όμως η ίδια συνεχίζει με επιτυχία την παρουσία της στην Ευρωβουλή και είναι άγνωστο εάν θα ήθελε να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες για τη Θεσσαλονίκη. Το να εκλέγεσαι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποδεικνύει πως η ευρωπαϊκή πολιτική καριέρα της κ. Καϊλή είναι σε πολύ καλό δρόμο. Αφήνεις τα σίγουρα για να μπεις στη μάχη της καθημερινότητας σε τοπικό μάλιστα επίπεδο; Όλα ζυγίζονται...

-Από νωρίς άρχισαν οι ζυμώσεις για τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Προς το παρόν σε επίπεδο φημολογίας και τίποτα περισσότερο, αφού επίκειται το συνέδριο στα τέλη Μαρτίου, που ανάμεσα στα άλλα αναμένεται να καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι για τις εκλογές του 2023. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στις προτάσεις του περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου επιλογής των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων. Κι αν η πρόταση υιοθετηθεί, τότε οι σημερινές συζητήσεις ίσως και να έχουν νόημα, καθώς θα έχουν προετοιμάσει το έδαφος στα τοπικά κομματικά όργανα, στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή η συζήτηση εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια η Κατερίνα Νοτοπούλου. Για να μην είναι θα πρέπει να βρεθεί άλλο πρόσωπο κι εκεί υπάρχει δυσκολία αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν ακούγεται κάποιος ή κάποια ως δυνατή εναλλακτική πρόταση. Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Γιαννούλης φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να δώσει άλλη μια μάχη και επανήλθε στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Άγγελου Τόλκα, ο οποίος είχε προταθεί το 2019 από τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά όταν η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του έφτασε στον σκληρό κομματικό πυρήνα... ατύχησε, κυρίως λόγω προέλευσής του από το ΠΑΣΟΚ.

-Πάντως αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις υποψηφιότητες του 2019 για τον δήμο Θεσσαλονίκης θα διαπιστώσει πως από τους 19 συνδυασμούς πολλοί δεν μένουν ενεργοί για το 2023. Θυμίζουμε ότι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ήταν: Νίκος Ταχιάος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Ορφανός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Σπύρος Βούγιας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης, Χάρης Αηδονόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Αντώνης Γαζάκης, Γιώργος Ρακκάς, Γιάννης Κουριανίδης, Γιάννης Νασιούλας, Βασίλης Μωυσιάδης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Γιάννης Κούτρας και Κωνσταντίνος Αναγνωσταράς. Σε αυτούς προσθέστε και τους τρεις με τους οποίους είχε ανακύψει το γνωστό ζήτημα της ανακήρυξης των συνδυασμών (Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Ζιαμπάσης και Σάββας Χαλιαμπάλιας). Και από τους 22 αρχίστε τις αφαιρέσεις εν όψει 2023. Θα διαπιστώσετε ότι περίπου δέκα δεν πρόκειται να είναι επικεφαλής αυτόνομων παρατάξεων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα ανοίξει η όρεξη σε ισάριθμους ή και περισσότερους. Το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός των υποψηφιοτήτων αλλά η τύχη τους στο δημοτικό συμβούλιο. Μετά την τρέχουσα θητεία εκτός από τους υποψηφίους είναι «υποψιασμένοι» και οι ψηφοφόροι...