Skip to main content

Σενάριο για νέα περαίωση αντί του μπόνους αποδείξεων

Το ΥΠΟΙΚ φέρεται να προχωρά σε νέα περαίωση προκειμένου να καλύψει την τρύπα στα έσοδα που προέκυψε από την υπαναχώρηση στο θέμα της επιστροφής των αποδείξεων.

Σε νέα περαίωση για τη χρήση 2010, αλλά και επιπλέον περικοπές δαπανών, προχωρά το οικονομικό επιτελείο ώστε να καταφέρει να καλύψει την τρύπα των περίπου 600 εκατ. ευρώ που άφησε προίκα στα έσοδα η υπαναχώρηση στο θέμα της επιστροφής των αποδείξεων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε νέες πολύωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο του εφαρμοστικού νόμου και να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο του εφαρμοστικού προέβλεπε ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ λόγω του μέτρου των αποδείξεων πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν ενήμερος για το θέμα. Όταν, δε, έλαβε γνώση της ρύθμισης ξεκαθάρισε στην τρόικα ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί. Τελικά, η  διάταξη θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα φορολογηθούν το 2012.

Ως εκ τούτου ξεκίνησε νέος γύρος συζητήσεων ώστε να αναπληρωθεί το κενό των 600 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την απόσυρση της παραπάνω διάταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να συγκεντρώσει 300 εκατ. ευρώ μέσω νέας περαίωση, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ.ευρώ θα βρεθούν από νέες περικοπές στο σκέλος των δαπανών.