Skip to main content

Παράθυρο Σεντένο για συντάξεις: «Δημοσιονομικό μέτρο η περικοπή τους»

Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα αξιολογηθεί η συνολική δημοσιονομική εικόνα στην Ελλάδα και ειδικότερα το ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, όπως δήλωσαν σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

"Το μέτρο αυτό [της περικοπής των συντάξεων] δεν ήταν μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ήδη μεταρρυθμιστεί, αλλά είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο παράθυρο για την κατάργηση της συμφωνηθείσας περικοπής των συντάξεων.

"Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από 18 μήνες όταν είχε υιοθετηθεί η εν λόγω απόφαση. Είναι σημαντικό πάντως η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Θα διεξαχθούν συνομιλίες για τα μέτρα του προϋπολογισμού και γι' αυτό έχουμε τα δύο σενάρια και περιμένουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι "μετά τις 15 Οκτωβρίου θα εξετάσουμε τις δημοσιονομικές προτάσεις της Ελλάδας και αυτό αφορά και την ανάγκη να προχωρήσουν ή όχι οι περικοπές στις συντάξεις".

"Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι σε καλή τροχιά να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 και το 2019. Η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων θα συζητηθεί υπό αυτό το πρίσμα".

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στον ελληνικό προϋπολογισμό παρουσιάζονται και τα δύο σενάρια για τις συντάξεις.

"Οι συζητήσεις [των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς] συνεχίζονται, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν [στο προσχέδιο του προϋπολογισμού] και τα δύο σενάρια", δήλωσε.