Skip to main content

Σεντένο: Έτοιμοι για δημοσιονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα εφαρμοσθούν με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες στις χώρες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης είναι έτοιμοι να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ΕΕ εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι «δεν θα φεισθούν καμίας προσπάθειας». «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο Σεντένο επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα εφαρμοσθούν με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες στις χώρες, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση «ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για τον συντονισμό των αντιδράσεων των χωρών στην έξαρση του κορωνοϊού, έγραψε ο Σεντένο στο Twitter την περασμένη εβδομάδα. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν και υπουργοί από χώρες - μέλη εκτός της Ευρωζώνης.

«Αυτή η έξαρση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά η έκταση και η διάρκεια του προβλήματος εξακολουθεί να είναι αβέβαιη σε αυτή τη φάση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία «δυνητική επίπτωση στην ανάπτυξη», περιλαμβανομένης μίας αποδιάρθρωσης της αλυσίδας προσφοράς. «Θα συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα μέσα πολιτικής για να επιτύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Οι πρώτες πολιτικές που πρέπει να αναπτύξουμε αμέσως είναι αυτές που απευθύνονται σε όσους επηρεάζονται άμεσα», τόνισε ο Σεντέντο. «Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της Ευρώπης αλλά αυτό δεν αλλάζει τη φύση των πολιτικών, των προτεραιοτήτων». Το Eurogroup θα επανεξετάσει την κατάσταση σε συνεδριάσεις αυτό τον μήνα και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα», επεσήμανε ο Σεντένο.