Skip to main content

Σεντένο: Κρίσιμος μήνας είναι για την Ελλάδα ο Ιούνιος

Κάθε εβδομάδα μέχρι την 21η Ιουνίου είναι σημαντική, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Η Ελλάδα να εφαρμόσει τα 88 προαπαιτούμενα, είπε.

Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων", αναφέρει ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής, ενώ τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει επιστροφή σε μη βιώσιμε πολιτικές. Μάλιστα, καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες της Ελλάδας να διασφαλίσουν ότι το μεταρρυθμιστικό "μομέντουμ" είναι ανθεκτικό σε αλλαγή του πολιτικού κύκλου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτηρίζει τον Ιούνιο ως "κρίσιμο" μήνα, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "κάθε εβδομάδα μέχρι την 21η Ιουνίου είναι σημαντική". Όπως δηλώνει, "η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα 88 προαπαιτούμενα και η επόμενη των θεσμών στην Αθήνα θα είναι ένα βήμα προς το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό θα οδηγήσει στην τελική εκταμίευση  και θα καθορίσει υπό ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα".

'Οπως μεταδίδει το Capital.gr, o κ. Σεντένο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για αν επιτραπεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ χαρακτηρίζει σημαντικό το Eurogroup του Μαΐου ως προς μια συμφωνία για το χρέος. Μάλιστα, θεωρεί ότι "η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μια προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με το πλαίσιο την μεταμνημονιακής εποπτείας, ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει ότι "η ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει πιο σφιχτή επιτήρηση που δικαιολογείται από το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχίσει και μετά τη λήξη του προγράμματος… Υπάρχουν δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης αλλά που θα προκύπτουν και από την ελάφρυνση του χρέους. Η υλοποίηση τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου".